Novalić za N1: Neće biti otkaza i prodaje državne imovine

Vijesti 28. jul 201522:27 > 22:40
N1

Sutra je sastanak premijera RS i FBiH u Banjoj Luci, očekuje se odluka o poskupljenju goriva, alokohola i cigareta. Povodom tog sastanka, ali i zbog pitanja o reformskoj agendi te ekonomskim reformama i novom zakonu o radu, gost N1 u Dnevniku u 22 sata bio je premijer FBiH, Fadil Novalić.

Povećanje cijena akciza, nafte, alkohola i cigareta o kojem će se sutra razgovarati u Banjaluci bilo je prvo pitanje upućeno premijeru Novaliću.

“To je dio koji je na policama reformske agende, mada ne zovemo to tako. Cijene nafte su niske trenutno u svijetu, i padat će još više. Vjerujemo da je sada pravo vrijeme da se cijena nafte poveća za 10 posto, što će se dalje investirati u autoceste, odnosno njihovu izgradnju”, kazao je, dodavši da cijene alkohola i cigarta također moraju ići ”gore”, a da će se taj dio novca investirati u zdravstvo, odnosno u liječenje i prevenciju bolesti uzrokovanih alkoholom i cigaretama.

Nakon usvajanja novog Zakona o radu, pitanje koje se postavilo više puta od strane Sindikata jeste da li će biti otpuštanja u javnom sektoru?

“U javnom sektoru neće biti otpuštanja radnika”, istakao je kratko Novalić.

Novalić je kazao da su i oni su učestovali u kreiranju novog Zakona o radu, odnosno u njegovom formiranju, iako predstavnici tvrde suprotno.

Novalić je istakao da rezovi koje nameće reformska agenda nisu toliko bolni kako se predstavljaju. Agenda je sastavljena od 48 stavki, a Novalić je kazao da su već tri stavke ”skinute” sa agende, i da se sutra u Banjaluci rješava još jedna.

Sporenja u vezi sa zakonom o radu su velika. kolektivni ugovori, definiranje najnižih plata , manje otpremnine i otpuštanja?

“Problem sa kolektivnim ugovorima je njihova neizbalansiranost. određene društvene grupe, odnosno firme imaju dobro izbalansirane ugovore i uživaju u njihovim blagodatima. Vlada to želi sada izbjeći”.

Kako ćemo definirati najniže plaće?

“Intencija je da se povećaju na 450 – 500 KM u dogovoru sa poslodavcem. Godinama su stajale od 350 do 370 KM u zavisnosti od Kantona”.

Istakao je Novalić da se novi Zakon o radu mora poštivati, budući da je stari bio previše liberalan i nespreman za tržišnu utakmicu.

Javni sektor se u samoj agendi najviše spominje, a šta je sa proizvodnjom, razvojem, realnim sektorom, odnosno kako privući investitore, je naredno pitanje postavljeno Fadilu Novaliću u Dnevniku u 22 sata na N1.

Novalić je kazao da se trenutno priprema set koji će privući prije svega domaće, a potom i strane investitore, što polazi od jasno definisanog zakonskog okvira.

Sve što radimo je set koji privlači strane i domaće investitore. To mora poći od jasnog zakonskog okvira. Dodao je da neće biti prodaje Željeznica, dok vijesti o eventualnoj prodaji Telecoma nije spominjao.

Za željeznice je kazao da će se rekonstrisati, ali da će se tim početi baviti tek za tri do četiri godine, kada možda ovaj saziv uopće ne bude na vlasti.

Da li nas čekaju novi socijalni nemiri uzrokovanim svim do sada navedenim promjenama je pitanje s kojim je Fadil Novalić završio svoje gostovanje na N1.

“Socijalni nemiri su odraz straha. Trebamo li se pogeti pred ekonomskim reformama? Svjesni smo rizika i svjesi smo da trebamo trpiti. Reforme više nećemo odlagati, jer će kasnije biti još teže”, završne su riječi premijera FBiH.