Sorensen: Ne odlazim razočaran iz BiH

Vijesti 28. okt 201412:32 > 12:32
Anadolija

Bosna i Hercegovina jeste evropska zemlja, zemlja koja pripada Evropskoj uniji (EU), koja pripada našoj porodici, poručio je šef Delegacije Evropske unije u BiH i specijalni predstavnik EU, ambasador Peter Sorensen koji je danas održao oproštajnu konferenciju za medije.

Sorensen je do kraja mjeseca na ovoj funkciji nakon čega će dobiti svog nasljednika u BiH, a ko će ti biti, kako je kazao, zasad ni on ne zna.

Sorensen je rekao da je poenta konferencije da se zahvali na saradnji koju je imao s medijima u protekle tri godine. Sorensen je pojasnio da je po njegovom dolasku u BiH jedna od ključnih stvari je bila kako uspostaviti partnerstvo sa medijima jer je uloga medija ključna u njihovim aktivnostima.

“BiH jeste evropska zemlja, zemlja koja pripada Evropskoj uniji, koja pripada našoj porodici. Kako bi došli tamo ima puno stvari koje treba uraditi i na tim stvarima smo i radili u protekle tri godine”, kazao je Sorensen.

Podsjetio je da je EU pružila brzu podršku i jako brzo reagovala kada su BiH sredinom maja zahvatile poplave i klizišta.

vezana vijest

 “Mislim da je ovo dobar trenutak da se i ja pozdravim sa ovom zemljom jer će me neko drugi zamijeniti i imati priliku da radi sa novoizabranim vlastima. U odnosu na tri godine ranije mi sada tačno znamo koji su to zadaci i šta možemo očekivati jedni od drugih i šta je to šta trebamo uraditi”, kazao je Sorensen.

Pojasnio je da ne zna ko će biti njegov nasljednik niti kada će ta osoba doći na ovu poziciju.

Sorensen je ipak istakao da ne odlazi razočaran.

“Odlazim sa osjećanjem da je postojala prilika koja se nije iskoristila u jednom trenutku. Ja bih zaista volio da smo mogli započeti pregovore, bili smo jako blizu da ih tokom mog mandata i započnemo i to je možda osjećaj sa kojim odlazim, da je zaista šteta da se ta prilika nije iskoristila”, kazao je Sorensen.

Dodao je da su “napravili dosta stvari te da ima napretka”.

“Prilika postoji, stvari se mogu mijenjati. Ima pitanja na kojima treba insistirati, koja treba zagovarati poput koordionacijskog mehanizma. Ko god dođe na vlast vjerujem da će to biti prva stvar kojom će se morati pozabaviti, uspostaviti koordinacijski mehanizam kako bismo osigurali sredstva od EU”, kazao je Sorensen.

Prema njegovom mišljenju postoji dobra šansa da se vlasti formiraju nakon održanih općih izbora u zemlji.

“Ne vjerujem lično da BiH više ima taj luksuz da protrači 11 mjeseci na formiranje vlasti kao što je to bio raniji slučaj. S druge strane, vidim neku promjenu, drugačiju i političku atmosferu koja je svima pokazala da je to neizvodljivo. Ne možete više imati takve sisteme, ne možete više provoditi toliko vremena na formiranju vlasti. Mislim da će se to ovaj put promijeniti”, poručio je Sorensen.

Pojasnio je da politika Evropske unije ostaje ista bez obzira na to da li je on tu ili neko drugi.

“To ćete vidjeti u narednih nekoliko dana. Mislim da smo to pokazali i građanima u ovoj zemlji da vas jasno želimo u članstvu u EU. Sigurno nećemo mijenjati pristup politike Evropske unije i to će ostati tako bez obzira ko će ovdje doći. Politike su vrlo jasne i formirale su ih 28 zemalja članica koje meni osiguravaju smjernice za moj rad”, kazao je Sorensen.

Prema njegovim riječima, 85 posto negativnih nalaza iz Izvještaja o napretku BiH ka EU se može riješiti samim uspostavljanje mehanizma koordinacije.

“Ne znam zašto se to ne bi uradilo i to neko mora uraditi. Razumijem da je to politika. Odrastao sam u političkoj porodici. Meni nije frustrirajuća, meni je zanimljiva i intrigantna i možda se zato bavim tim poslom umjesto da budem pravnik”, kazao je Sorensen.

Podsjetio je da su pokrenuli strukturalni dijalog o pravosuđu 2012. godine kako bi pomogli vlastima pravosudnim u BiH i pokrenuli određene stvari te pružili podršku sa svoje strane.

“Mi smo identificirali to kao problem u svim zemljama regiona da je poglavlje o pravosuđu nešto što se treba prvo otvoriti u pregovorima i zadnje zatvoriti upravo zbog važne uloge pravosuđa. To zvuči kao floskula, ali nije. Pravosuđe je ključno i to je najsloženije pitanje. Možda to govorim kao pravnik, ali je potrebno funkcionalno pravosuđe da biste ispunili uvjete koje zahtjeva EU”, pojasnio je Sorensen.

Dodao je da ima još jako puno stvari na kojima se treba raditi i puno zahtjeva koje treba ispuniti posebno u aspektu građanskog prava .

Sorensen iz BiH odlazi 31. oktobra u Ženevu, gdje će preuzeti poziciju šefa Delegacije Europske unije pri Ujedinjenim narodima.