Uživo na N1: Protesti radnika u Sarajevu

Vijesti 30. jul 201508:41 > 16:10
N1

U Sarajevu su se okupili radnici koji protestuju povodom Prijedloga novog zakona o radu FBiH ispred zgrade Parlamenta Federacije BiH.

16:15 – Okupljeni demonstranti napuštaju plato ispred zgrade FBiH. Još se ne zna da li se razilaze privremeno ili finalno.

16:12 – Kako javlja reporterka N1 sa lica mjesta, većina delegata i premijer FBiH su već napustili zgradu Parlamenta FBiH na stražnji izlaz.

15:52 – Premijer Novalić je kazao da je ovaj Zakon koncipiran kao mnogo liberalniji nego prethodni, te da je Vlada bila otvorena za sve prijedloge. 

15:40 – ”Glas naroda i radnika se nije čuo danas. Licemjerje je pobijedilo. Održat ćemo vanrednu sjednicu Saveza samostalnih sindikata BiH, i donijet ćemo odluku o daljim aktivnostima’‘, kazao je jedan od predstavnika Sindikata, Sinan Husić. ”Mislim da je ovo jadno i bijedno, na ovakav način riješiti pitanja koja su od vitalnog interesa za građane BiH. Neka nam je bog na pomoći’‘, istakao je.

15:30 – Dom naroda Parlamenta FBiH usvojio Zakon o radu. Zakon je usvojen sa 28 glasova za i tri protiv, a ranije su sa sjednice izašli delegati Naše stranke, SDP-a, SBB-a i Demokratske fronte.

15:15 – Selvedin Šatorović je za N1 kazao da “ne može garantovati kako će se situacija odvijati ukoliko se Zakon usvoji”.

N1

15:05 – Jedan od demonstranata je novinaru N1 kazao da “neće odustati i da trebaju ostati složni”. 

15:02 – Naguravanje policije i demonstranata koji pokušavaju probiti policijski kordon i ući u zgradu Parlamenta FBiH. Demonstranti skandiraju “Ovo je Bosna” i “Novaliću napolje”.

14:20 – U toku pauza na sjednici Doma naroda FBiH. Čeka se zajedanje Vlade FBiH, nakon koje će biti jasnija sudbina Zakona o radu FBiH.

13:45 – Demonstranti blokirali saobraćaj u centru Sarajeva, javlja reporter N1 Boris Brezo.

N1

13:38 – Sindikati poručili da stupaju u generalni štrajk, a demonstrante pozivaju da blokiraju saobraćaj u centru Sarajevu.

13:30 – Premijer FBiH Fadil Novalić upravo obrazlaže Prijedlog zakona o radu. Kazao je da je ovo najliberlaniji zakon o radu u Evropi.

N1

13:17 – Demonstranti kažu da će za 10 minuta ući u Parlament, ukoliko im se niko ne obrati.

13:14 – Ismet Bajramović pozvao okupljene da na miran i dostojanstven način iskažu nezadovoljstvo i da ne prave incidente, jer “su sve ovo oni napravili”.

13:10 – Nekoliko desetina radnika pokušalo srušiti zaštitnu ogradu i ući u zgradu Parlamenta. Intervencijom policije, spriječen je incident.

13:05 – Radnici prijete da će ući u zgradu Parlamenta FBiH.

N1

12:55 – Usvojen Dnevni red sjednice Doma naroda. Sjednicu napustili SDP, SBB i DF.

12:48 – Zakon o radu ostaje na dnevnom redu. Za skidanje bilo 20, protiv 23, a 7 suzdržanih delegata. 

12:43 – Lejla Imamović (DF) predložila da se sa dnevnog reda skine Prijedlog zakona o radu. Sa 18 za, 8 suzdržanih, 21 protiv odbijen prijedlog.

12:11 – Opozicija traži da se zakon o radu skine s dnevnog reda. Traže 10 ili 15 dana da se pripreme, kako kažu, da djeluju amandmanski. 

N1

12:00 – Okupljeni radnici tvrde da je zaustavljeno još 20 autobusa sa radnicima koji su krenuli na proteste.

11:35 – Počela sjednica Doma naroda kojoj prisustvuje premijer FBiH Fadil Novalić kao i predstavnici sindikata i poslodavaca.

11:25 – Podršku Savezu samostalnih sindikata BiH pružio je i Saveza sindikata Republike Srpske.

N1

11:23 – Zvono poziva delegate u salu Parlamenta FBiH, što znači bi sjednica mogla uskoro početi.

11:22 – Gost N1 bio je predstavnik Naše stranke u Parlamentu FBiH Peđa Kojović koji je kazao da je njegova stranka mjesecima radila na analizama s ekspertima iz realnog sektora i da su donijeli određeni stav o Zakonu o radu i izradili određen broj amandmana.

11:15 – Blizu 6.000 ljudi je ispred Parlamenta FBiH, predstavnici Sindikata se obraćaju prisutnima, a došli su i rudari. Nema incidenata osim žustrih poruka upućenih Vladi FBiH zbog Zakona o radu.

11:05 – Predstavnici Saveza samostalnih sindikata BiH su ušli u zgradu Parlamenta FBiH, na čelu s predsjednikom Ismetom Bajramovićem i nekoliko radnika te se uputili prema parlamentarnoj sali gdje još uvijek nema nikoga od delegata. Niko nije rekao da će sjednica biti odgođena pa se očekuje da bi ista mogla početi svakog trenutka.

10:57 – Sala u kojoj se treba održati sjednica Parlamenta FBiH i dalje je prazna, iako je sjednica planirana za 11 sati. Također, u zgradu je stigla još jedna grupa pripadnika policije.

N1

10:53 – Na proteste pristiže i grupa od 1.500 radnika iz Tuzle, na čelu sa rudarima. U zgradu ulaze zastupnici u zgradu Parlamenta FBiH, a okupljeni ih ispraćaju zvižducima.

10:45 – Gost N1 je profesor na Ekonomskom fakultetu i ekonomski analitičar Matej Živković, koji je kazao da su nužne reforme cijelog zakonodavstva. Dodao je da problem nije zaštita radnika, nego nezaposlenost.

N1

10:39 – Reporterka N1 Jasmina Demirović javlja da se veliki broj pripadnika policije nalazi i unutar zgrade Parlamenta FBiH. Početak sjednice je planiran za 11 sati.

10:30 – Predsjednik Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH Selvedin Šatorović je za N1 kazao da su predstavnici Sindikata nudili povoljne uslove premijeru FBiH Fadilu Novaliću, ali on nije pristao.

10:18 – Kako javlja reporter N1, desetine autobusa sa radnicima iz Tuzle je zaustavila policija kod Vogošće.

N1
N1
Fena
Fena
Fena
Fena
N1
N1

10:12 – Ulica Hamdije Kreševljakovića je, kako je i najvljeno, blokirana za saobraćaj. Više od hiljadu demonstranata se nalazi ispred zgrade Parlamenta FBiH.

10:10 – Sjednica Parlamenta FBiH je najavljena za 11 sati na kojoj će Prijedlog zakona o radu FBiH izglasavati. Radnici zahtijevaju povlačenje Prijedloga zakona iz procedure.

10:05 – Predstavnici sindikata iz mnogih gradova pristižu ispred zgrade Parlamenta FBiH. Veliki broj policije osigurava zgradu.

Fena

9:50 – Kako javlja reporter N1 Boris Brezo, radnici polako pristižu ispred zgrade Parlamenta FBiH. Kako je ranije najavljeno, očekuje se između 7.000 i 10.000 radnika koji su nezadovoljni Prijedlogom novog zakona o radu FBiH.

Savez samostalnih sindikata je već početkom sedmice najavio proteste, budući da je usvojena reformska agenda, koja nosi i novi Zakon o radu, kojeg sindikat radnika ne želi da prihvati, stoga su i najavili proteste na dan kada se taj zakon nalazi na dnevnom redu parlamentarne skupštine FBiH.

Također, sinoć je održan sastanak između premijera FBiH Fadila Novalića i predstavnika SSS BiH koji su pokušali naći zajedničko rješenje, ali dogovor nije postignut.

Sjednica Doma naroda Parlamenta FBiH, na kojoj bi trebao biti razmatran prijedlog zakona o radu, zakazana je za danas.

Tok protesta pratite UŽIVO na N1 klikom na link OVDJE.