Protesti završeni, radnici pozvani na novo okupljanje sutra

Vijesti 30. jul 201516:35 > 16:57
Anadolija

Demonstranti koji su se danas okupili ispred zgrade Parlamenta FBiH u znak protesta povodom odluke Vlade FBiH da u parlamentarnu proceduru uputi neusaglašeni Zakon o radu, počeli su se razilaziti i to nakon usvajanja Prijedloga zakona zbog kojeg su se okupili.

Ismet Bajramović, predsjednik Saveza samostalnih sindikata BiH pozvao je okupljene demonstrante da se sutra ponovo okupe ispred zgrade Parlamenta FBiH sutra u 14 sati.

Dio demonstranata je negodovao zbog ove odluke te su predlagali blokiranje federalnih institucija, dok je druga polovina nevoljno napustila ulicu Hamdije Kreševljakovića.

Podsjećamo, radnici su se jutros u 10 sati okupili ispred zgrade Parlamenta FBiH prije početka sjednice Parlamenta na kojoj se raspravljalo o izglasavanju novog Zakona o radu u FBiH.

Protesti su većim dijelom protekli mirno, osim u momentu kada je zakazana pauza na sjednici Doma naroda Parlamenta FBiH, kada je došlo do proboja jedne grupe demonstranata prema ulazu u zgradu Parlamenta FBiH.

Policija je brzom reakcijom zaustavila demonstrante, a sjednica je nakon pola sata nastavljena uz informaciju da Vlada FBiH razmatra zakon.

Nakon pauze, uslijedilo je glasanje o Prijedlogu zakona koji je usvojen sa 28 glasova ZA i 3 protiv.

Sjednicu su prije pauze napustili delegati SDP-a, SBB-a i DF-a.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

Nakon što je objavljeno da je Zakon usvojen, uslijedilo je negodovanje okupljenih demonstranata a predstavnik okupljenih Selvedin Šatorović je okupljenim novinarima kazao da ne može garantovati kako će se situacija odvijati u nastavku.

Nakon njega, medijima se obratio premijer FBiH Fadil Novalić koji je istakao da “zakon nije kraj svijeta te da se o svemu može dogovoriti”.

Delegati i premijer su poslije toga izašli na stražnji izlaz, uz zvižduke i negodovanje demonstranata koji su se počeli razilaziti.

Tok cijelog događaja pročitajte OVDJE.