Banka sperme: Oprema skuplja prašinu bez objašnjenja

N1

Oboljeli od raka testisa mogli bi zamrznuti spermatozoide kada oprema za to ne bi sakupljala prašinu i kada bi osoblje u bolnicama bilo edukovano. Međutim, u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu oprema je neotpakovana, a pacijente upućuju u privatne klinike.

Kada je devetnaestogodišnjem Faruku Ljuboviću iz Sarajeva prije tri godine otkriven karcinom testisa, ljekari su mu preporučili zamrzavanje sperme. Spomenuta mu je klinika u Zenici.

Čuvanje sperme na KCUS nije moguće. Svu potrebnu opremu klinika ima, ali je ne koristi. Dva su seta opreme nabavljena za ove namjene i oba sakupljaju prašinu.
Oprema je koštala 235.000 maraka, a jedini uslov da se počne koristiti bio je obezbijeđen prostor i edukacija osoblja.

Niko od bivših i aktuelnih rukovodilaca UKCS-a koje smo kontaktirali nam nije dao precizan odgovor zašto se za banku sperme nije pronašao adekvatan prostor.

Faris Gavrankapetanović, u čijem mandatu je projekt pokrenut, ne sjeća se. Njegov nasljednik Damir Aganović kaže da je projekt prekinut, dok aktuelni direktor Rusmir Mesihović ne dozvoljava ni uvid u dokumentaciju do koje su novinari CIN-a došli nezvaničnim putem.
Nismo dobili ni odgovor zašto nabavljena oprema već godinu dana stoji na Klinici za ginekologiju i akušerstvo, a u kancelarijama embriologa Samira Smailagića i njegovog šefa Zulfe Godinjaka.

Rečeno nam je da oni tu opremu nisu ni primili u martu prošle godine, iako na otpremnici stoji da jesu.

Kasnije je za CIN, Dr. Godinjak rekao da je on ovu opremu sam zaradio i nabavio kroz IPA projekt, te da to nije uradio ni Klinički centar, niti Ministarstvo, a ni država.

Opravdanost za ovaj projekat itekako postoji. Pacijenti se od nedavno šalju i u sarajevski Bahceci. Tamo kažu da sam proces, uopšte nije komplikovan.

Prednost zamrzavanja sperme u BiH je i u tome što, ukoliko dođe do potrebe da se zamrznuta sperma upotrijebi za vantjelesnu oplodnju, pacijenti neće morati da je transportuju iz drugih država, što je tri puta skuplji proces nego samo čuvanje sperme i u potpunosti trošak pacijenta.

Trenutno godišnje čuvanje spermatozoida košta blizu 200 KM. Faruk ne žali novca, ali kaže mnogo je onih koji to sebi ne mogu priuštiti.