Ambasadorica BiH u Japanu položila cvijeće u Hirošimi

Vijesti 06. aug 201511:16 > 11:18
N1

Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Japanu Anesa Kundurović položila je cvijeće na spomenik u Memorijalnom parku mira u Hirošimi u znak odavanja počasti žrtvama atomskog bombardovanja.

Kundurović, na poziv dvojice gradonačelnika Hirošime i Nagasakija, od 5. do 9. augusta, prisustvuje komemoraciji povodom obilježavanja 70 godina od atomskog bombardovanja Hirošime i Nagasakija.

U izjavi za medije nakon polaganja cvijeća, Kundurović je naglasila da se nedužne žrtve ne smiju zaboraviti, a sjećanje na njih treba da opominje da se mora voditi politika mira i otvorenog dijaloga, promovišući i uvažavajući najviše humanističke vrijednosti.

Hirošima i Nagasaki svjedoče o svim užasima koje prouzrokuje nuklearno oružje, te je stoga u 21. stoljeću potrebno uložiti maksimum napora na globalnom razoružanju i zabrani upotrebe atomskog oružja, kako se ovakve tragedije nikada više nigdje ne bi ponovile“, istakla je ambasadorica Kundurović.

U okviru programa obilježavanja 70-te godišnjice bombardovanja, mirovne ceremonije će biti održane 6. augusta u Hirošimi i 8. augusta u Nagasakiju, a planiran je veliki broj drugih događaja, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.