Prijedorski logor Omarska i dalje evocira bolne uspomene

Vijesti 06. aug 201518:54 > 19:05
N1

Bijela, crvena kuća i hangar, u krugu logora Omarska, i danas podsjećaju na ubistva i mučenja Bošnjaka u prošlom ratu.

Na 23.godišnjicu zatvaranja logora, od vlasti je još jednom zatražena izgradnja memorijala. Današnje obilježavanje, u jednom momentu bilo je upitno, zbog čega, ili zbog koga?

Kolona je zaustavljena nešto više od kilometar od rudnika Omarska, nekadašnjeg logora.

Prvi put na obilježavanje se išlo zaobilaznim putem. Rupe na makadamu, voda, i zaglavljen autobus bile su dovoljne organiztorima za sumnje u opstrukciju.

Policajci na obezbjeđenju skupa kažu da se autobus pokvario, te da nije bilo namjere za bilo kakve zabrane.

Organizatori za razliku od nekih prošlih godina ističu da su u pripremama imali dobru saradnju sa kompanijom Arcelor Mittal.

No prijedorske vlasti i dalje ne dozvoljavaju da se na području grada izgradi memorijal bošnjačkim žrtvama posljednjeg rata.

Od maja do avgusta 1992.godine kroz logor Omarska, koji su tadašnje srpske vlasti uspostavile, prošlo je pet do šest hiljada Bošnjaka.

Danas evociraju svoje bolne uspomene.

Oko 700 osoba ubijeno je u logoru Omarska, Hrastovoj glavici i Korićanskim stijenama. Zarobljenici su bili izloženi torturi, a haški sud je u predmetu Kvočka i drugi, izrekao kazne od pet do 25 godina zatvora.

Novinar britanskog lista Guardian, Ed Vulliamy i TV ekipa ITN-a, početkom avgusta 1992.otkrili su logor, prikazujući do kosti mršave i izmučene muškarce iza bodljikave žice.