Depolitizacija javnih ustanova, ipak ne!

Vijesti 07. aug 201519:01 > 19:29
N1

Obećavali su depolitizaciju javnih ustanova, no desilo se suprotno. I nova vlast na pozicije članova upravnih i nadzornih odbora javnih ustanova kulture u Kantonu Sarajevo, imenovala je čini se podobmne, a ne sposobne, što je izazvalo burne reakcije.

Igor Mišković,Salko Križevac, Jasminka Kapo – Arnautalija, Nataša Hajdarević i Dragana Glumac. Osim sopranistice Glumac, niko od navedenih ne može se pohvaliti bilo kakvim iskustvom u javnim ustanova kulture, no pojedini mogu radom u DF.

Izabrani su u Upravni odbor Narodnog pozorišta Sarajevo koja je tek jedna u nizu ustanova za koje priznati umjetnici nisu bili dovoljno kompetentni. Regirala je struka.

U pismu kojeg su potpisali brojni ugledni filmski radnici i umjetnici navode se imena osoba koje su aplicirale, ali nisu uspjele zadovoljiti kritreije. Možda je presudilo to što su i javno poručili kako za svoj angažman neće tražiti novac. Jedna od njih je i Danijela Golić.

Da ne bude zabune nije samo DF prekršila pravilnik po kojem se rukovodstvo kulturnih ustanova imenuje iz reda istaknutih kulturnih i javnih ličnosti.

U JU biblioteke grada Sarajeva umjesto dr. Lejle Kodrić – jedine doktorice bibliotekarstva u BiH, imenovan je Muhidin Bukva kojem je najveća preporuka pozicija sekretara SDA opštine Centar.