Projekt "Biking & Heritage": Biciklizam i kulturno naslijeđe

Vijesti 10. aug 201511:56 > 11. aug 2015 15:23
Emir Vučijak

Na mjestu gdje se susreću dvije planine, Bjelašnica i Visočica, u okviru projekta “Biking&Heritage” koji finansira ambasada SAD-a u Bosni i Hercegovini, desio se prvi susret mladih biciklista iz Sarajeva, Mostara i Vlasenice.

 I kao što planine pružaju svoje obronke ususret jedna prema drugoj tvoreći gotovo jedinstveno gorje, tako su i ovi biciklisti, načinivši pravi mozaik svojim šarenim dresovima, onako izmiješani svi zajedno provezli svoje dvotočkaše ovim planinama. Cilj je bio posjetiti nekropolu stećaka Umoljani koja je kandidirana za UNESCO listu svjetske baštine.

Vrijeme idealno, za razliku od gradskih vrelina kakve vladaju u Sarajevu ili Mostaru, planine su nudile svježinu, čist zrak i miris poljskog cvijeća. Pored učesnika koji imaju iskustva u brdskom biciklizmu, članova BK “Mostar”, KPL “Vlasenica”, MTBA iz Sarajeva i Mostara, na turi su se pridružili i mališani iz Dječijeg sela SOS Kinderdorf.

Sama biciklistička tura, prva u nizu od dvadeset koliko će ih imati projekat “Biking&Heritage” i nije bila osobito teška. Započela je par stotina metara dugim usponom ka Umoljanima do prve nekropole.

Emir Vučijak
Emir Vučijak
Emir Vučijak
Emir Vučijak
Emir Vučijak
Emir Vučijak
Emir Vučijak
Emir Vučijak
Emir Vučijak
Emir Vučijak
Emir Vučijak

Tu je o stećcima, njihovom značaju, povijesti i raznovrsnosti zanimljivo predavanje održao gospodin Zijad Halilović saradnik za arheologiju iz Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH . Potom su učesnici posjetili i nekropolu stećaka u Šabićima, gdje su dobili zanimljive informacije o tehnici fotografisanja, a onda se konačno napustio asfalt i krenulo ono u čemu svi uživaju: vožnja bicikla po makadamu, kroz nedirnutu prirodu.

Potok koji žubori, šuma i travnate livade, izležavanje u hladovini i spust koji završava pogledom jednim od najljepših u BiH, onim na obronke Visočice i vrhove Vito i Drstva. Čak i najmlađi učesnici su hrabro odvezli cijelu dionicu, uživali u druženju i upoznavanju novih prijatelja, sa starijima dijelili iskustva u vožnji bicikla i svi odreda obećali da će ponovo doći na sljedeću turu.

Organizatori se zahvaljuju se ambasadi SAD-a na podršci ovom značajnom projektu.