Bosić: SDS neće podržati zakone koji idu na štetu radnika

Vijesti 10. aug 201515:23 > 15:24
Anadolija

Lider Srpske demokratske stranke (SDS) Mlade Bosić potvrdio je danas da ta stranka neće podržati nijedan zakon, ukoliko je na štetu radničkih prava te ako u njihovoj pripremi nisu učestvovali predstavici sindikata.

Nakon sastanka s predstavnicima Saveza sindikata RS-a o reformskoj agendi s akcentom na tržište rada i socijalne i ekonomske reforme, Bosić je naveo da sindikat mora učestvovati u pripremi važnih zakona, kao što je zakon o radu koji najavljuju predstavnici vlasti u RS-u.

“Sve ovo se dešava zbog katasrofalne ekonomske situacije u koju je dovedena RS i čitava BiH”, rekao je Bosić i naveo da se zalaže za korjenite reforme, ali ako su poštene.

Istakao je i da zakoni moraju važiti jednako za sve u RS-u, te dodao da korupcija ugrožava čitavo društvo.

“Samo u Ministarstvu finsisija RS-a sada radi 270, a prije dolaska SNSD-a na vlast bilo je 70 ljudi”, rekao je on.

Predsjednica Saveza sindikata RS-a Ranka Mišić je, nakon razgovora s predstavnicima SDS-a o reformskoj agendi s akcentom na tržište rada i socijalne i ekonomske reforme, ponovila da su sindikalci oštro protiv umanjenja radničkih prava.

Mišić je dodala da je ovo jedan od teških trenutaka za radnike i građane RS i BiH i da postoji opravdan strah da put kojim se krenulo nije put koji rješava stav, već ide u provaliju.

“Tražili smo da nam kažu šta ta agenda donosi građanima RS-a, šta će ona donijeti za radnika koji čeka posao, one koji rade za 370 KM, penzionere”, navela je ona iznoseći stav da se agendi traži usvajanje zakona koji će zaštiti samo investitore.

Istakla je da su sindikalci svesni da agenda ne podrazumijeva samo zakon o radu, koji će smanjiti radnička prava, već usvajanje još nekih zakona u naredne tri godine, kao što su zakoni o PIO, o stečaju, o zdravstvenoj zaštiti, javnom okupljanju, državnim službenicima.

Ona je potvrdila da sindikalcima dosad nije predstavljena verzija novog zakona o radu u RS-u, čije usvajanje do kraja godine je najavio ministar rada Milenko Savanović.

Mišić kaže da će predstavnici Saveza sindikata RS-a nastaviti razgovore i s drugim političkim strankama o reformskoj agendi.