Obnovljeno suđenje Ramizu Džaferoviću

Vijesti 29. okt 201415:22 > 15:24
Izvor: seebiz.net

Obnovljeno suđenje Ramizu Džaferoviću (1959.), bivšem generalnom direktoru Porezne uprave FBiH i rukovoditelju njenog središnjeg ureda, bit će nastavljeno 26. novembra u Kantonalnom sudu Sarajevo.

Saopćeno je to danas na ročištu u ovom predmetu, uz zaključak da bi se Sud u međuvremenu trebao očitovati, odnosno donijeti odluku o prijedlogu optužbe da se ponovno sasluša svjedok Nermin Kereš, te izvrši analizu određenih materijalnih dokaza koji se nalaze u spisu.

Ovom prijedlogu usprotivila se odbrana optuženog, koju zastupa advokat Ekrem Galijatović, jer smatra da su svi dokazi u spisu nesporni.

Novo suđenje Džaferoviću, koji se tereti za zloupotrebu položaja ili ovlasti iz 1997. i 1999. godine, počelo je 6. oktobra, a uslijedilo je nakon što je Vrhovni sud FBiH ukinuo raniju oslobađajuću presudu Kantonalnog suda u ovom predmetu te naložio ponovno suđenje.

Naime, Rješenjem Vrhovnog suda FBiH ukinuta je presuda koju je Vijeće Kantonalnog suda Sarajevo izreklo  24. juna 2011. godine, a kojom je Ramiz Džaferović, bivši generalni direktor Federalne porezne uprave i rukovoditelj njenog središnjeg ureda, oslobođen optužbi za zloupotrebu položaja ili ovlasti iz 1997. i 1999. godine, te je predmet vraćen prvostepenom sudu na ponovno suđenje.