Kuvajćani pronađeni bez dokumenata u RS vraćeni nazad

Vijesti 17. aug 201509:36 > 09:41
CJB Istočno Sarajevo/Ilustracija

Kuvajćanima koji su ovog ljeta bez dokumenata pronađeni na području Republike Srpske, u najvećem broju na području Pala, izdati su prekršajni nalozi i vraćeni su nazad, izjavio je vršilac dužnosti direktora Službe za poslove sa strancima BiH Izet Nizam.

Prema njegovim riječima, u pojedinim slučajevima utvrđeno je da stranci pasoše ili lične dokumente moraju ostaviti u hotelu u kojem odsjednu kao mjeru opreza da ne bi pobjegli ne plativši boravak.

“Ako se u BiH nađe osoba bez putnih dokumenata, a mi joj utvrdimo identitet, ta osoba, ako ne želi dobrovoljno da se vrati u svoju državu, odlazi u Imigracioni centar. Potom se obavljaju pripreme za povratak te osobe u zemlju odakle je došla. Toj osobi potom slijedi otkaz boravka u BiH i zabrana ulaska u BiH koja može trajati od jedne do pet godina”, objasnio je Nizam.

Kontrolom vozila policija Republike Srpske ovog je ljeta pronašla više desetina osoba afro-azijskog porijekla i iz Kuvajta koja nisu imala putne isprave.

Portparol Centra javne bezbjednosti Istočno Sarajevo Danka Tešić navela je da nije utvrđeno zašto su se i kuda državljani Kuvajta kretali bez identifikacionih i putnih isprava.

“Zadatak policije bio je da osobe bez identifikacionih i putnih isprava preda u nadležnost Ministarstva sigurnosti BiH, Odsjek za strance, Terenska kancelarija Istočno Sarajevo”, navela je Tešićeva.