Jedina bh. ergela lipicanera u katastrofalnom stanju

Vijesti 17. aug 201518:44 > 19:20
N1

NIje stanje samo u muzeju kritično. Jedina ergela u BiH na kojoj se uzgajaju lipicaneri je u katastrofalnom stanju. Objekti nisu obnavljani od 1990. godine, a sredstva s kojima raspolažu često nisu dovoljna ni za prehranu konja.

Lipicaner, gracioznog izgleda i pogodan za dresuru. Ova pasmina predstavlja kulturnu vrijednost Evrope.

Ovakvi konji se koriste u španskoj kraljevskoj školi jahanja. Na bečkom dvoru služili su za parade. Zaljubljenici u konjičke sportove skladnost njihovih pokreta porede sa baletemo. U Prnjavoru obezbjeđeno im je tek toliko uslova da ne uginu.

Ergela “Vučijak”, osnovana 1946. godine. Bila je vlasništvu SFRJ i služila za potrebe JNA. Od 1990. godine do danas vlasnička struktura se mijenjala četiri puta.

Od državne imovine, društvene imovine, privatne odnosno akcionarskog društva, da bi sada u aprilu postala vlasništvo Vlade RS“, rekao je Brane Petković, rukovodilac Ergele “Vučijak”.

Dok su se vlasnička prava sedam godina dokazivala sudskim procesima, konji su gladovali. Bilo je dana kada su mještani iz okolnih sela sakupljali novac za bale sijena. Vlada RS ergelu finansira od 2010. godine. Ove godine izdvojeno je 300.000 KM.

Skromno mogu reći da je dovoljno da ergela preživi“, kazao je Brane Petković, rukovodilac Ergele “Vučijak”.

Konji su za sada siti. Jesu li radnici? Deset zaposlenih platu nisu dobili od aprila. Niko od njih nije certfikovan za dresuru konja. Iako se lipicaner smatra jednom od najpitomijih životinja, ovdje su konji su polu divlji.

Ovdje bi trebalo za prvu priliku nekoliko licenciranih ljudi koji mogu vršiti obuku i konja i ljudi“, rekao je Brane Petković.

Kapacitet ergele je 80 konja. Trenutno ih je 150.

Već 25 godina nije uložena ni jedna marka u adaptaciju objekata. Podovi propali, krovovi prokišnjavaju. Kao za inat neimaštini ove godine se oždrijebilo 25 mladih.

Služi ih i zdravlje. Godišnje ugine do pet konja i to uglavnom zbog starosti.

Ovdje se uzgaja svih šest priznatih krvnih loza lipicanera. Zainteresovanih kupaca ima u Sloveniji, Italiji, Austriji. Međutim BiH nema Sporazum sa zemljama EU o izvozu konja.