Radnici prenoćili u šatorima ispred zgrade Vlade TK

Vijesti 27. aug 201510:19 > 10:21
Fena

Grupa radnika okupljena oko Sindikata solidarnosti koji su jučer počeli proteste sinoć su prenoćili u šatorima ispred zgrade Vlade Tuzlanskog kantona.

Njihovi zahtjevi su da se preduzeću Tuzla kvarc vrati koncesija za eksploataciju pijeska te da se problem opasnih materija u Polikemu procesuira kao da Vlada TK-a traži povrat od Polikema u iznosu 600.000 KM i uplati za uvezivanje radnog staža radnicima potvrdio je za Fenu Sakib Kopić, predsjednik Sindikata solidarnosti.

Premijer TK-a Bego Gutić je razgovarao s radnicima, kako ističe Kopić, ali ih nije primio na razgovor, već kako navodi, usput u prolazu im se obratio.

“Mi imamo tri problema koja su rješiva, ali nema volje od vlasti. Kantonalna vlast prebacuje lopticu na federalni nivo”, ocijenio je Kopić.

Istakao je da im je premijer Gutić rekao da se ne miješa u rad sudskih organa kada je riječ o koncesiji te dodao da se stopiranjem koncesije premijer zapravo umiješao.

Poručio je da radnici ostaju pred Vladom TK-a dok se navedeni problem ne riješi.

Iz Ureda za zajedničke poslove kantonalnih organa TK-a za danas u 11 sati najavljeno je i obraćanje medijima premijera TK-a Bege Gutića povodom okupljanja predstavnika Sindikata solidarnosti ispred zgrade Vlade TK-a.