Kusturica: U BiH ima dobrote, o njoj se ne govori dovoljno

Vijesti 28. aug 201509:14 > 09:31
N1

Povodom nominacije za nagradu "DOBRO" za filantropiju fondacije "Mozaik", gošća Novog dana bila je Lejla Kusturica, menadžerica za filantropiju u ovoj fondaciji.

Filantropija je briga za opštu dobrobit društva. Rješavanje problema sa fokusom na uzroke, a ne posljedice problema. Filantropi su ljudi koji brinu o dugoročnoj dobrobiti zajednice“, kazala je Kusturica na početku gostovanja na pitanje o tome šta ustvari predstavlja pojam “filantropije”.

Fondacija “Mozaik” nagradu za filantropiju realizuje drugu godinu zaredom

Cjelokupan projekt ima za cilj promociju filantropije. Cilj je pokazati koliko dobrote ima u BiH, a o njoj se ne govori dovoljno“, dodala je Kusturica.

O mogućnosti nominacije osoba i kompanija, Kusturica je kazala da svi mogu nominovati svakoga na web stranici fondacije “Mozaik”.

Mogu se nominovati kompanije koje žele doprinijeti stanju zajednica u kojem se nalaze, a pojedinci su oni najsolidarniji među nama koji žele dugoročno pomoći opštem stanju. Nominovati mogu svi na web stranici mozaik.ba, potrebne su tri minute da se ispuni formular a poziv je otvoren do 30. septembra“.

Kusturica je istakla da je udruženje prije dvije godine napravilo test da se vidi u kakvom je stanju filantropija u BiH.

Prije dvije godine smo napravili test da vidimo kakvo je stanje filantropije u BiH i istina je da ne daje onaj koji ima, nego onaj koji je solidaran i ko je navikao davati. Luksemburg, Norveška i Švedska su svjetski lideri u filantropiji. Filantropija je horizontalna i mislim da ne treba biti vertikalna“, zaključila je Kusturica.