Radiomreža u Goraždu će pomagati u spašavanju života

Vijesti 28. aug 201514:53 > 14:58
Anadolija

"Ovdje E71EEE. Ovo je Radiomreža za opasnost. Ovo je upravna stanica na frekvenciji 3643. Pozivamo stanice koje se mogu javiti da se uključe u mrežu. Prijem“. Otprilike ovako bi izgledao poziv radioamatera u slučaju poplave, zemljotresa ili druge prirodne nesreće, kada ne bude interneta, zakažu mobiteli ili mreža fiksne telefonije bude pokidana.

Način rada Radiomreže za opasnost, u prisustvu predstavnika lokalnih vlasti, službi i udruženja uključenih u sistem civilne zaštite, predstavili su danas članovi goraždanskog Radiokluba „Drina“ tokom simulacione vježbe.

„Radiomreža za opasnost (RMZO) je sekcija radioamaterizma koja okuplja radio amatere i radiooperatere u organizovani sastav kako bi mogli biti podrška hitnim službama u segmentu komunikacije u slučaju nesreće ili katastrofe širih razmjera“,rekao je predsjednik RK „Drina“ Enver Selimović.

Iako su u eri savremenih komunikacija – mobitela i interneta, najčešće zaboravljeni, uloga radioamatera nemjerljiva je u situacijama poput poplava iz maja 2014. godine, kada se veza sa pojedinim mjestima ostvarivala isključivo uz pomoć radiostanica.

„Katastrofalne poplave na području BiH 2014. godine, kao i pad komunikacijskog sistema na području Maglaja, Zavidovića, Doboja, Janje, Brčkog, Šamca i drugih gradova, dokaz je da je postojeći sistem nepouzdan. To nas je motivisalo da RK ‘Drina’ oformi RMZO tim, intenzivira svoj rad i ponudi konkretna rješenja za svaku mikrolokaciju u BPK, ali i za cijelu BiH. Postojeći sistem nije dovoljan da izdrži velika opterećenja u slučaju velikih nesreća, pa zato želimo stvoriti veliki broj malih, samostalnih i fleksibilnih čvorišta koja bi se aktivirala u slučaju potrebe. Imamo kvalitetnu bazu operatera sa tendencijom širenja i osim kvalitetne podrške službama na terenu cilj nam je da u slučaju katastrofe spriječimo širenje dezinformacija i panike“, pojašnjava član RMZO Ferid Sijerčić.

Anadolija

Radioamateri iz Goražda odnedavno su dio sistema Civilne zaštite na nivou ove lokalne zajednice.

„Iskoristili smo zakonsku mogućnost da uključimo službu radioamatera u sistem zaštite i spašavanja, a što se pokazalo jako interesantnim, ako uzmemo u obzir iskustva iz perioda rata, a pogotovo iskustva iz prirodnih i drugih nesreća. U tom pogledu, mi smo radili program razvoja sistema zaštite i spašavanja za period 2015- 2019. godine, zaključili ugovor i uključili ih u sistem raspodjele namjenskih sredstava iz kojih ćemo im obezbijediti određenu opremu, mogućnost održavanja vježbi i djelovanja u ukupnom sistemu zaštite i spašavanja“, izjavila je Samira Drakovac, pomoćnica načelnika Općine Goražde za civilnu zaštitu.

Primjer uspješno organizovanog sličnog sistema je Military Auxiliary Radio System (MARS) u SAD, koji je sponzorisan od američkog Ministarstva odbrane i nadopunjuje kapacitete oružanih snaga SAD u segmentu komunikacija, kažu u RK „Drina“.