Uprkos padu broja hodočasnika: Sezona u Međugorju uspješna

Vijesti 31. aug 201514:09 > 14:15
N1

Federalni poreski inspektori su za tri dana kontrole u Hercegovačko-neretvanskom kantonu naplatili gotovo 200 hiljada maraka kazni.

Od 115 kontrolisanih, 46 nije imalo fiskalni sistem, 37 nije imalo prijavljene radnike, a devet objekata je zapečaćeno jer nisu imali odobrenje za rad.

Kakva je situacija u Međugorju pratila je Đenana Kaminić.

Na pitanje, da li smanjen broj turista u očekivanju odluke Vatikana, kako gledaju na kontrole inspektora, predsjednik turističke zajednice Međugorje kazao je da se smanjio broj turista, koji su u najvećem broju bili Italijani.

Smatra se da su papine izjave glede svetišta u Hercegovini zapravo najviše posredovale tome, mada se u turističkoj zajednici Međugorja s tim ne bi složili, rekavši da je ekonomska kriza pogodila Italiju te je to najveći razlog smanjenog broja hodočasnika.

Istaknuto je da su Italijani najvažniji gosti, te da je posjeta Međugorju zapravo ostala na prošlogodišnjem nivou.

Do sada je zabilježeno preko 500.000 posjetitelja, a ugostitelji zadovoljno trljaju ruke. Kako su nam rekli, posjete očekuju i u naredna dva mjeseca iz svih dijelova svijeta.

Podsjećamo, protekle godine Međugorje je posjetilo blizu 700.000 stacioniranih hodočasnika, te 200.000 jednodnevih posjeta.

Ove godine povećan je broj ljudi koji dolaze iz zemalja Istočne Evrope.