Nepoznata sudbina 8.000 osoba: Šta rade nadležni?

Vijesti 01. sep 201518:46 > 19:12
N1

Od završetka rata prošlo je 20 godina, a porodice nestalih još uvijek tragaju za svojim bližnjim. O angažmanu institucija, pravosuđa, nevladinog sektora i politike govorilo se na tematskoj konferenciji u Parlamentu, dva dana nakon što je u svijetu obilježen Međunardni dan nestalih osoba.

Nakon posljednjeg rata u BiH, prijavljeno je 32.000 nestalih osoba. U fiokama Instituta za traženje nestalih nalazi se dokumentacija od približno 24.000 pronađenih, od kojih mnogi nisu identifikovani. Sudbina osam hiljada osoba još je nepoznata.

O angažmanu sudija, tužitelja, institucija, ali i politike, govorilo se na konferenciji koja je potrajala tri, umjesto jednog sata. I dalje je premalo vremena da se naglasi bol s kojom porodice žive.

Institut za nestale već godinama radi u tzv. tehničkom mandatu. Finansiranje je značajno smanjeno, a proces pronalaska i identifikacije žrtava usporen.

Politika je odgovorna što još nije implementiran Zakon o nestalim osobama usvojen 2004. godine kao i za brojne odluke UN-a koji je naložio vlastima da rasvijetli sudbinu nestalih.

Odluka o osnivanju fonda za pomoć porodicama, te izmjene i dopune zakona definisane su planom rada Vijeća ministara do kraja godine. Resorna ministrica je optimisitična.

Na konfernciji je zvanično zatraženo da se 30. august službeno proglasi danom sjećanja na sve nestale u BiH.