Anelay: Ponosna sam na rad pravosudnih institucija u BiH

Vijesti 02. sep 201513:51 > 13:53
N1

Specijalna predstavnica premijera Velike Britanije za prevenciju seksualnog nasilja u sukobima, baronesa Joyce Anelay, boravi u prvoj službenoj posjeti BiH. Anelay će se susresti sa organizacijama koje pružaju pomoć žrtvama seksualnog nasilja u ratu.

Dvadeset godina od rata u BiH još uvijek postoje žene žrtve rata koje se plaše progovoriti o svojim traumama i iskustvima. Vrlo često su razlog predrasude, i osude javnosti i društva te njihov strah da bi se slična iskustva mogla ponoviti.

Jedna od orgnizacija koja pomaže žrtvama nasilja je i zenička Medica koju je dans posjetila Anelay. Ona je tokom posjete istakla da će njena zemlja nastaviti pomagati institucijama i organizacijama koje se bave ovom problematikom.

“Ponosna sam na rad pravosudnih institucija u BiH gdje smo imali dva slučaja presuda gdje je dodjeljena kompenzacijama preživjelima”, rekla je predstavnica premijera Velike Britanije.

O svojim iskustvima u posljednje vrijeme često progovaraju i muškarci koji su u velikoj mjeri nasilja tokom rata. Anelay je kazala da će iskustva koja je čula danas u Medici pomoći mnogim muškarcima i ženama širom svijeta koji su žrtve nasilja u sukobima.