VM BiH: Insistirati da gasovod prolazi kroz BiH

Vijesti 02. sep 201516:15 > 16:19
Anadolija

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine zadužilo je Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa i Ured za veterinarstvo BiH da nastave započete aktivnosti s ciljem omogućavanja izvoza mlijeka te da, zavisno od razvoja situacije, Vijeću ministara predlože odgovarajuće mjere.

Vijeće ministara BiH inače, na današnjoj sjednici usvojilo je informaciju koja se odnosi na probleme u vezi s izvozom mlijeka iz BiH u Evropsku uniju.

Usvojena je i informacija o nastupu delegacije BiH na konferenciji zemalja zapadnog Balkana, održanoj u Beču 27. augusta 2015. godine.

Zaključeno je da treba nastaviti raditi na realizaciji projekata iz oblasti transporta i energetike te, u tom smislu, nastaviti insistirati na tome da Jadransko-jonski autoput i Jadransko-jonski gasovod prolaze kroz BiH.

Također, zaključeno je da je vrlo bitno pristupiti izradi energetske strategije kao uslovu za kandidovanje projekata iz ove oblasti.

Vijeće ministara BiH je razmotrilo je i usvojilo pregled nosilaca aktivnosti za provedbu Akcionog plana za otklanjanje nedostataka u borbi protiv pranja novca, s ciljem harmonizacije sistema sprečavanja pranja novca i finansiranja terorizma sa standardima i preporukama Radne grupe za finansijske mjere protiv pranja novca – FATF.

Pregledom su identificirani nosioci osam aktivnosti i rokovi u kojima pojedine stavke Akcionog plana treba da budu provedene. Aktivnosti se odnose na kriminalizaciju pranja novca; privremene mjere i zapljenu; sankcije; propise i nadzor; opseg krivičnog djela finansiranja terorizma; ciljane finansijske sankcije; neprofitni sektor i prekograničnu kontrolu valuta.

Identifikacija nosilaca aktivnosti za realizaciju svake od pojedinih mjera iz Akcionog plana izvršena je u skladu s nadležnostima pojedinih organa na državnom i entitetskom te nivou Brčko distrikta.

Ministarstvo sigurnosti BiH je sačinilo pregled nosilaca aktivnosti u skladu sa zaključkom 12. sjednice Vijeća ministara BiH, održane 26.6.2015. godine, prilikom usvajanja Akcionog plana.

Vijeće ministara je zadužilo Moneyval delegaciju BiH da u punom sastavu prisustvuje sastanku sa FATF-om, koji je zakazan za 18. septembar 2015. godine.

Ministarstvo pravde zaduženo je da do kraja septembra predloži Prijedlog odluke o imenovanju radne grupe koju će činiti rukovodioci nadležnih institucija i koja će koordinirati aktivnosti na provedbi Akcionog plana.

Vijeće ministara BiH primilo je k znanju informaciju Direkcije za ekonomsko planiranje o kretanju makroekonomskih pokazatelja za period januar – juni 2015. godine.

U informaciji se navodi da dostupni indikatori ukazuju na intenziviranje godišnjeg rasta ekonomske aktivnosti u drugom u odnosu na rast iz prvog tromjesečja. Na to, prije svega, ukazuju ubrzanje rasta izvoza i uvoza, industrijske proizvodnje, PDV prihoda.

Tako je nominalni rast robnog izvoza u drugom tromjesečju od 6,1 posto više nego udvostručen u odnosu na stopu iz prvog kvartala.

U isto vrijeme, robni uvoz nakon nominalnog pada u prvom tromjesečju od 1,9 posto bilježi skoro identičnu stopu godišnjeg povećanja u drugom kvartalu. Nakon blagog godišnjeg smanjenja u prvom tromjesečju (0,7 posto), industrijska proizvodnja se popravila u drugom tromjesečju, tako da je na polugodištu ostvareno povećanje fizičkog obima od 1,9 posto. Prihodi od PDV-a su, prema poreskim prijavama, zabilježili polugodišnji rast od 2,5 posto.

Procjenjuje se da je ekonomski rast BiH u prvom polugodištu posljedica domaće tražnje uz određeni doprinos vanjskotrgovinskog bilansa.

Vijeće ministara BiH uponalo se s izvještajem o razvoju BiH za 2014. godinu, koji je pripremila Direkcija za ekonomsko planiranje.

Analizom kretanja ekonomskih trendova u BiH u 2014. godini može se primijetiti skroman rast ekonomskih aktivnosti. Ovakvo stanje rezultat je rasta privatne potrošnje te privatnih i javnih investicija, uz negativan doprinos vanjskotrgovinskog deficita.

Nominalni BDP, prema procjeni Centralne banke BiH, za 2014. godinu iznosi 26.933 miliona KM, a realna stopa rasta BDP-a na godišnjem nivou je pozitivna i iznosila je 0,7 posto.

Izlazak eurozone iz recesije je u značajnoj mjeri stimulirao ekonomsku aktivnost BiH, naročito u prvom kvartalu 2014. godine, ali katastrofalne poplave u maju su dovele do naglog smanjenja ekonomske aktivnosti u drugom kvartalu 2014. godine. Izvjestan napredak je ostvaren u drugoj polovini godine, tako da je za cijelu godinu procijenjen tek blagi realni rast BDP-a, znatno niži od planiranog.