Stanovnici Janje žive i rade sa dvije strane Drine

Vijesti 02. sep 201517:40 > 19:10
N1

Stanovnici Janje kod Bijeljine imaju 450 hektara zemljišta na teritoriji Republike Srbije. Njih između 300 i 400 posjeduju zemlju, ali samo desetak porodica prelazi granicu da bi je obrađivalo.

Sredina korita Drine granica je između Bosne i Hercegovine i Srbije. Mnogo ljudi ovdje žive na jednoj, a zemljište imaju na drugoj strani. Svakodnevno prelaze Drinu da bi obrađivali svoje posjede.

Mrkvu, peršun, celer u Lešnici kod Loznice proizvodi porodica Hadžić iz Janje kod Bijeljine. Na teritoriji Srbije imaju pet hektara obradive površine i dva hektara šume. Svakodnevni prelazak Drine čamcem je porodična tradicija.

I naš pradjed je tu živio i djed i otac i mi. Četiri koljena i prije nego što je bila granica, mi smo ovako živjeli. Kuća ovamo, a zemlja tamo“, kaže Mensur Hadžić iz Janje kod Bijeljine.

Danas je Mensurov brat na plantaži, Mensur prevozi i priprema, a otac prodaje na pijaci u Bijeljini. Zbog prelaska granice mimo granične policije i carinika nisu imali problema.

“Mi svoje proizvode prevezemo u čamcu i niko nas do sada nije ometao niti dirao”, rekao je Mensur Hadžić.

Vahidin Golotić na desnoj obali Drine ima 27 dunuma zemlje. Ne obrađuje je.

“Daleko je sa čamcem da se ide. Najbolje bi bilo da imamo te skele kao što smo imali jednu. Počela je da radi i prestala”, izjavio je Vahid Gotić, također iz Janje kod Bijeljine.

Skela za prevoz poljoprivrednih proizvoda 2013. godine krenula je sa radom, samo godinu dana poslije je stala.

Interes zemljoradnika za skelom nije bio dovoljan. Razlog su zarasle površine koje decenijama nisu obrađivane, ali i granične procedure pri prevozu proizvoda.

“Nije se moglo, jer je tu trebalo ispunjavati brojne preduslove i da budu fitopatolozi i ostali dio službe koji pravi granični prelaz”, kazao je Huso Zečkanović, zamjenik gradonačelnika Bijeljine i bivši predsjednik MZ Janja.

Skela i danas postoji i gradska uprava će je dati na besplatno korištenje onome ko je spreman da plati radnike na njoj. Međutim, problem je i što je Drina izmijenila svoje korito, pa na mjestu gdje je prije dvije godine bilo najdublje korito i gdje je bilo pogodno za prelazak skelom, sada je šljunak.