Jesu li djeca samohranih roditelja diskriminisana u vrtićima

Vijesti 03. sep 201517:22 > 19:12
N1

U gradu u kojem godinama nema dovoljno vrtića, i gdje je potrebna velika borba za upis u javne ustanove, treba li čuditi što administrativne zavrzlame prednost mogu pretvoriti u otežavajuću okolnost.

Na konkurs se prijavila i unuka Zvonimira Nikolića. Dijete samohrane majke koje na osnovu pravilnika o radu ove ustanove ima prioritet kod prijema. No, ona nije dobila dodatne bodove jer je u ovoj ustanovi nisu svrstali u tu kategoriju.

Nikolić se žalio, ali mu je direktorica dala informaciju da mu unuka ne spada niti u jednu kategoriju jer je njena majka samostalno odlučila da odgaja dijete i jedini dokaz koji ima je rodni list bez imena oca.

Ja sam doživio da me gospođa pita, kad sam insistirao na tome da mi objasni šta je kategorija samohrane majke kako je oni tumače, da mi objasni da li neko mora da pogine da bi majka bila samohrana majka ili da umre“, kaže Zvonimir Nikolić.

Javna ustanova Djeca Sarajeva odbacuje ovakve tvrdnje i kažu da djevojčica nije upisana jer za njen uzrast nije bio ni raspisan konkurs.

Na upit o dokazima da je majka samohrana, službeni odgovor glasi: “Činjenica je da se zakonski utvrđuje status samohranog roditelja umrlim listom, ali takođe da bi roditelj dokazao svoj status da je samohrani roditelj obraća se nadležnoj službi na području matične općine u ovom slučaju Općina Novo Sarajevo, gdje bi službeno lice izašlo na adresu stanovanja podnosioca zahtjeva i utvrdio činjenično stanje tj. socijalni status majke koja je naravno podnijela zahtjev za utvrđivanje njenog statusa tj. da sama izdržava dijete i da je samohrana majka”.

Muamera Činjarević, predsjednica Udruženja samohranih roditelja kaže da se sa ovakvim i sličnim slučajevima često susreće te da je jedino rješenje promjena zakona.

“Porodični zakon samohranim roditeljima tretira samo osobe koje su prirodnim putem, dakle smrću ostale bez partnera što je jako tužno jer svakim danom imamo sve više djece koja su rođena u vanbračnim zajednicama, odnosno sve veći broj djece koja su ostala bez roditelja zbog razvoda. Takvih je samo u Kantonu Sarajevo blizu deset hiljada i naš strateški cilj je aplicirati na izmjene i dopune porodičnog zakona”, izjavila je Činjarević.

“U državi gdje počinjemo da vodimo računa o pravima pasa i svakakvim mogućim populacijama, delfinima, sasvim je nevjerovatno da jedno dijete koje je rođeno iz ljubavi i jedna majka koja se odlučila na taj hrabri korak da postane samohrana majka, ne treba biti diskriminisana već ohrabrena za taj potez“, komentarisao je Nikolić.

Koji god da su razlozi neprimanja djevojčice u vrtić, ostala je ispod crte jer nije dobila dodatne bodove kao dijete samohranog roditelja.