Upoznajte bh. kardiologa koji pacijente liječi i muzikom

Vijesti 04. sep 201510:13 > 10:20
Izvor: N1

Jeste li znali da je jedan od najvećih filozofa Platon smatrao je da muzika utječe na oblikovanje čovjekovog karaktera, dok je Aristotel tvrdio da neke melodije jačaju samokontrolu, a druge podstiču na opuštanje.

Veliki broj istraživanja sprovedenih na institutima i univerzitetima širom svijeta pokazuje pozitivne utjecaje muzike na zdravlje čovjeka. E o tom utjecaju govorili smo sa kadiologom dr. Vedadom Mujačićem.

Koja su dejstva muzike na zdravlje, interesovalo nas u uvodu, na što je kazao da se nije bavio muzikoterapijom u liječenju, ali ju je koristio u sali.

“Shvatili smo da je relaksirajuća, kako za nas tako i za pacijente. Olakšava nam komunikaciju, a put je ka bržem ozdravljenju, te se neki problemi brže riješe u samoj operativnoj proceduri”.

A koju to muziku dr. Mujačić sa svojim timom pušta?

“Slušali smo sve, od rocka do sevdalinki. Volimo opuštajuću muziku, pogotovo u tri ujutro kada radimo akutne infarkte, te tokom pripreme pacijenata puštamo opuštajuće tonove”, istakao je, dodavši da pacijenti odlično reaguju na njihovu metodu.

“Nakom što pustimo muziku nemaju predstavu gdje su došli. Zaista dobro reaguju pacijenti svih generacija.Tokom same procedure pacijenti su u svjesnom stanju, tako da im je muzika korisna”, kazao je u Novom danu.

“Mnoge bolesti su se liječile i izliječile uz muzikoterapiju. Koristio sam je kao pomoćno sredstvo, i pokazala se kao izvrsna metoda. Procedure su stresne, stoga pomaže, a pacijent naravno donosi odluku o svom liječenju”, dodao je.

Kongres u Londonu, nova dostignuća, koliko smo daleko od svjetskih standarda, kako kotiraju naši ljekari je pitanje kojim smo zatvorili ovaj dio gostovanja?

“Evropski kongres kardiologa je praznik kardiologije. Postavljeni su novi vodiči koje pratimo u BiH. Ljekari iz BiH su učestvovali, družili smo se i pratili predavanja. Sretan sam jer kod nas ima optimizma. Možemo pratiti svjetske trendove u kardiologiji. Novac je u medicini najvažnija stvar, ali sa entuzijazmom i radom možemo pratiti sve zadane standarde”, kazao je na koncu gostovanja u jutarnjem programu N1.