Devizne štediše: Država BiH vrši mobing nad nama

Vijesti 08. sep 201508:57 > 09:01
N1

O problemima štediša Ljubljanske banke govorili smo u temi jutra Novog dana. Naša gošća bila je Amila Omersoftić, predsjednica Udruženja za zaštitu deviznih štediša u Bosni i Hercegovini.

Jučer je održano protestno okupljanje kako bi se skrenula pažnja na probleme štedišta Ljubljanske banke.

“EU sud je donio presudu, a Slovenija je izvrgava i prolongira. Mi se od 2013. godine borimo da dobijemo potvrde, o skrbništvu i kolika su naša potraživanja, a druga bi nam trebala dati podatke koliko je naših stedstava uvršteno u proces privatizacije”, kazala je u ovodu Omersoftić.

Udruženje štediša, po njenim riječima podnosi zahtjev za izvršenje presude. Slovenija traži verifikaciju, a to vrše na osnovu nekih nepoznatih baza podataka.

“Mi praktično s tim gubimo prava potraživanja u Sloveniji što je veliki problem”, kazala je.

“Reagovali smo prema domaćim organima vlasti ali i prema Komitetu ministara, kako bi naplatili štednju koja je potvrđena sudom, a ona iznosti 250 miliona njemačkih maraka u glavnici”.

Slovenija traži smanjenje kamatne stope, dok konačni stav će dati vijeće Evrope, odnosno da li je stopa koju je predložila Slovenija validna ili ne.

22. septembar je ključan datum za štediše. Tada će Komitet ministara vijeća Evrope razmatrati izvršenje presude Evropskog suda u Strazburu u slučaju Ališić i drugi. Šta, nakon toga, bilo je naredno pitanje.

“Odluka je ta da će se isplatiti sve štediše, kao što su isplaćene štediše iz Slovenije ili Srbije. Insistiramo na izvršenju presude, a ne na zakonima”, dodala je.

Treba nam podrška Tužilaštva, kako bi išli na izvršenje, ili apelaciju ukoliko Slovenija ili Srbija žele prolongirati, budući da udruženje ima tužbe protiv obje zemlje zbog neisplaćenih štednji.

“Ovo što Srbija i Slovenija rade je kriminal, dogovor između dvije zemlje da nas pokradu”, istakla je Omerspftić.

Ona je otkrika i to da Sudovi u BiH odbijaju suditi tužbe štediša, tako da i naša država vrši mobing nad štedišama.