Hadžibajrić: Deficit budžeta FBiH iznosi 830 miliona KM

Vijesti 09. sep 201509:50 > 10:00
N1

Današnju štampu, odnosno društveno-političko zbilju komentariše Ibrahim Hadžibajrić, načelnik opštine Stari Grad.

Prvi izvdojeni naslov bio je “Politika u školskim klupama”, za koji je on kazao da datira od 1996. godine.

“Problem je ministarstvo na državnom nivou, koje ne postoji, a ne po entitetima kako je danas. Dvije škole pod jednim krovom su besmislica, te dok se ne formira ministarstvo na državnom nivou ovo će egzistirati. Političke elite na taj način podgrijavaju situaciju. Nismo se pomakli sa mrtve tačke”.

“Kada su u pitanju naši košarkaši, optimista sam i vjerujem da će doći do drugog kruga. Kohezioni faktor je došao do izražaja, a mi političari bi mogli naučiti nešto iz toga”, istakao je Hadžibajrić na sportsku temu koja je aktuelna posljednjih dana, od početka Eurobasketa 2015. godine.

“Stanje u budžetu nije dobro”, naredni je naslov izdvojen iz dnevnih novina.

“Poznata stvar. Prije dva mjeseca sam čuo da se isplate penzija vrše na osnovu dnevnog priliva u budžet. Onda možete razumjeti u kakvom se stanju nalazimo. To je nemoguće, ali je tako, i traje godinama. Pitanje je samo koliko je budžet u deficitu. Informacije s kojima ja raspolažem, budžet FBiH je u deficitu od 830 miliona KM”, kazao je Hadžibajrić.

Neizostavna tema su i izbjeglice, te izbjeglička kriza koja potresa regiju i Evropu posljednjih sedmica.

“Očekivao sam priliv izbjeglica u Evropu. Bilo je samo pitanje dana kada će se pokrenuti iz arapskih zemalja zahvaćenih ratom. Mi i islamski svijet bi trebali dosta naučiti od kršćanskih zemalja, koje idu po izbjeglice i daju im dom. Čini mi se da sve ono što Kur'an uči nije primjenljivo na superbogate islamske zemlje”.

A kriza potresa i Bh. Airlines, čije poslovanje, Hadžibajrić prokomentarisao: “Bh. Airlines ima veliki broj uposlenika što je dovelo do katastrofalne situacije. Firma u začetku je primila više radnika nego što bi ih trebala imati, a o poslovanju da ne govorim. To je dovelo do krize”.

Načelnik Hadžibajrić pozdravio je novo otvaranje Zemaljskog muzeja u Sarajevu, koje će biti upriličeno 15. septembra. Kazao je da je nedavno potpisan sporazum sa njegovom i ostalim općinama sa muzejom, koji će potpomoći normalno funkcionisanje kulturnih institucija u narednom periodu.

“Opština Stari Grad će izdvajati 50.000 KM za Zemaljski muzej, odnosno institucije od značaja u naredne tri godine, zajedno sa ostalim općinama u Sarajevu, Tuzlom i Zenicom. To će funkcionisati, ali moramo pronaći način da to opstane. Zavisi to dosta od ljudi koji se postavljaju na čelna mjesta. Ne smijemo se rasipati našim novcem”.

Na koncu, istakao je da ne vjeruje kako će se izbjeglice zadržati u BiH, ako kojim slučajem krenu ka našoj zemlji.

“BiH će im poslužiti kao tranzit. Oni koji su krenuli ka EU su obično obrazovaniji ljudi, tako da mislim da su dobro informisani o BiH, stoga ne vjerujem da će ostati ovdje ako dođu”, podcrtao je Hadžibajrić na koncu gostovanja u Novom danu na N1.