Prestižni Yale Mostarki uručio nagradu za edukatoricu godine

Vijesti 09. sep 201511:30 > 11:34
N1

Brojni su problemi u obrazovnom sistemu Bosne i Hercegovine. Neadekvatni nastavni planovi, zastarjele metode i tehnologije, nedostatak nastavnih sredstava, prekobrojnost u razredima, nestručno osoblje samo su neki od njih. No, ima i pozitivnih priča.

U Mostar je stiglo prestižno priznanje sa jednog od najboljih univerziteta na svijetu, američkog Yale Univerziteta.

Riječ je o nagradi “Edukatorica godine Univerziteta Yale za 2015. godinu” dodijeljena je Marijani Tomaš, sa Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru.

“Bila sam jako iznenađena, jer nisam znala da tako nešto, odnosno ta nagrada postoji. Pogotovo zato što me učenica nominovala, ali je dobra motivacija u svakom slučaju”, kazala je Tomaš.

“Radim sa aplikacijama na univerzitete. Moja uloga je da pomognem učenicima da izaberu usmjerenje, budući da je program međunarodne mature zahtjevan. Podržala sam tu učenicu, bila sam tu za nju, ona je prepoznala moj trud, zato me je i nominovala”, objasnila je Mostarka.

Pitali smo šta karakteriše njen rad, i da li je nagrada dodatni motiv u karijeri?

“Ne bih zaista izdvajala sebe od kolektiva Koledža ujedinjenog svijeta. Ovo jeste moj prvi ozbiljan posao, a moje kolege su utjecale na moj profesionalni razvoj. Pratimo oređene vrijednosti i poštujemo učenički integritet. Usmjeravamo ih i posvećeni smo poslu. Vjerujem da to imamo svi mi na mostarskom koledžu”, kazala je.

Na koncu, istakla je da je u proces studenata uključeno sve, od učenja do panike, ali da je osoblje Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru tu da usjmjeri učenike, kako bi što lakše savladali međunarodnu maturu, koja traje dvije godine.