Drljević: Za pet godina bit ćemo prvaci Evrope u košarci

Vijesti 10. sep 201508:51 > 08:55
N1

Današnju štampu komentarisao je Vedran Drljević, sportski novinar TV1. Naravno, prva tema bila je poraz košarkaša BiH protiv Finske na Eurobasketu.

“Treba biti realan. Prvi put da je naša reprezentacija otišla na Eurobasket a da smo se svi složili da ne očekujemo ništa. Igrači su pokazali veliko htijenje, nažalost – nismo uspjeli proći dalje. Nadali smo se poslije Izraela boljoj partiji, ali šta je tu je”, kazao je Drljević.

Dodao je da je naša javnost sklona pretjerivanju. “Kada pobjeđujemo prvaci smo svijeta, kada gubimo onda je debakl”, slikovito je opisao.

“Čitam da neki novinari pišu da su Teletović, Đedović i Nurkić sada u ‘mišijoj rupi’, što je besmislica. Skloni smo tome da sve ponižavamo. Zaboravljaju da je Đedović iz svog džepa plaćao da reprezentacija igra Eurobasket, da je Teletović igrao za reprezentaciju kada niko nije htio, a da je Nurkić na Ilidži igrao za U20 reprezentaciju koja se takmičila u B diviziji, a sada se dovodi u pitanje njihov patriotizam”, oštro je osudio ponižavajuće naslove Vedran Drljević.

Drljević je podcrtao da se treba zahvaliti selektoru Ivanoviću koji je iznio teret na ovom Eurobasketu. “Pozvao je i dva bisera košarke, Vrabca i Buzu. Dao im je priliku da igraju na evropskom nivou. Nadam se da ćemo za pet godina naći ovu emisiju u arhivi, jer ću reći da će njih dvojica uz Musu biti seniorski prvaci Evrope”.

Kao i do sada, mlijeko koje iz BiH je konačno dobilo slobodan prolaz u zemlje Evropske unije bila je jedna od tema u dnevnim novinama.

“Imamo kvalitetne proizvode, i to treba biti podsticaj i ostalim proizvođačima da budu konkurentniji. Mlijeko iz BiH ide u EU je sigurno vijest dana. Drago mi je što se ovako završilo sa Hrvatskom”. “Džentlmenski”, dodala je Alma Dautbegović Voloder.

Vijesti je i ta da će Zemaljski muzej ponovo biti otvoren za posjetitelje 15. septembra. “Muzej je temelj, pečat i dokaz BiH. Velika je stvar što počinje sa radom, pogotovo zbog djece koja mogu da vide šta to tamo stoji i čime se možemo pohvaliti”.

Nakon reprezentativne pauze, ponovo su krenule utakmice BH Telecom Premijer lige BiH. “Premijer liga nikad zanimljivija. Drago mi je što se Čelik i Sloboda vraćaju pravim igrama, to su velikani našeg fudbala. Zrinjski zasluženo na prvom mjestu, šest timova ispada, jedino mi je žao Veleža koji se nalazi u teškoj situaciju, u tom klubu se definitivno nešto dešava”.

Za kraj, Dljević je pohvatio sigurnosne službe BiH, za koje je kazao da ih izbjeglice nisu iznenadile, i da su odradile dobro svoj posao.

“Mi imamo kapaciteta da ih primimo, ipak smo samo tranzitna zemlja. Moramo shvatiti da oni ne dolaze u Evropu zato što im je lijepo, nego zato što kod njih bjesni rat. Evropa će morati diplomatskim putem zaustaviti rat na tom području”, finalne su riječi Drljevića u gostovanju na N1 u Novom danu.