N1 u posjeti farmama: Kako se proizvodi mlijeko za EU

Vijesti 10. sep 201517:47 > 19:07
N1

Nakon odluke Stalnog komiteta za kontrolu hrane Evropske komisije da se ukine zabrana izvoza mlijeka i mliječnih prerađevina iz BiH na tržište zemalja Evropske unije, spremaju se prvi kontigenti. A, koliko su za ovo spremni farmeri, provjerila je ekipa N1.

Već dvije godine na farmi Jokić kod Prnjavora proizvodi se mlijeko koje ispunjava evropske standarde. Prva isporuka sa ove farme su jutrošnjih 1.500 litara.

“Mi se iskreno nadamo da ako ne danas, već sutra bi trebalo da bude na tržištu EU”, izjavio je Zlatko Jokić iz farme Jokić.

U Bosni i Hercegovini 272 velike farme proizvode mlijeko koje se posredstvom četiri mljekare može izvoziti na tržište EU. Jedna od najmodernijih je farma krava Usorac.

“Imaju svoju spavaću sobu, ali imaju i četku da se očetkaju. Imaju hranidbeni hodnik gdje jedu i imaju robote gdje se muzu”, kaže Vladimir Usorac, vlasnik farme Usorac.

Sa 260 grla upravljaju dva robota i tri radnika. Svaka krava je čipovana. Kada dođe pred vrata, robot određuje da li je vrijeme za mužu, hranu ili spavanje i shodno tome je usmjerava u određeni prostor.

Sistem je napravljen tako da svaka krava nakon šest sati dolazi na mužu. Prva muža se odvaja i baca dok od ostatka muže robot klasifikuje mlijeko. Miljeko ekstra kvalitete ide u laktofriz, a ono koje ne zadovoljava standarde se odvaja.

Na osnovu datog mlijeka robot određuje koliko krava koncentrata može da pojede. Osnovna ishrana im je silaža. Nerijetko su i na pašnjaku. Da bi se navikle na zvukove i da bi se neutralisala buka poljoprivrednih mašina koja dolazi sa polja, Usorac im pušta program lokalnog radija Ljubić.