Počelo suđenje optuženima u slučaju "bosanske FIMI medije"

Vijesti 11. sep 201519:41 > 19:50
N1

Na Sudu BiH jutros je počelo suđenje Stipi Prliću, Zoranu Bakuli i Nevenu Kulenović čitanjem optužnice za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju težak oko 8 miliona maraka. Ovaj trojac na ročištu održanom 13. avgusta izjasnio se da nisu krivi za djela koja im se stavljaju na teret.

Prije čitanja optužnice i početka suđenja održana je statusna konferencija na kojoj su advokati odbrane zatražili odgodu jer im navodno nisu dostavljeni dokazi koji potkrepljuju optužnicu-uz ostalo nalazi o poslovanju HT Mostar, izvještaji finansijske policije ali i porezne uprave.

Tužilac je ove navode odbacio podsjetivši kako je odbrani dostavljeno 7.500 dokumenata.

Nastavak suđenja kojeg su ovdašnji mediji prozvali bosanskom FIMI medijom, najavljen je 2. oktobar kada će biti izvedeni I prvi svjedoci.

Zanimljivo je da je priča o nezakonitostima u HT Mostar u javnost izašla još 2010. kada je objavljen revizijski izvještaj o marketinškim uslugama ove tvrtke za 2008. godinu. Ugovori o marketinškom zastupanju, sklapani bez objavljivanja obavještenja o zakupu i planiranju oglasnog prostora, upitni tenderi gdje agencija SVRSA dobija posao iako trećepozicionirana navedeni su i u izvještaju Finansijske policije koji je godinama čekao u ladicama Tužilaštva HNK.

Bh. pravosudne vlasti za slučaj su se zainteresirale tek nakon zahtjeva za međunarodnom pravnom pomoći slovenskih tužitelja koji su istraživali porijeklo novca na slovenskim računima Prlića i Bakule

Kod nas neke institucije su već izlazile sa informacijama da postoje milionske transakcije koje niko ne provjerava, no s tim se niko nije bavio Naravno uvijek se postavlja pitanje da li nekome odgovara da takve stavri ne izlaze vani“, rekao je Eldin Karić.

Ne treba zaboraviti da je agencija SVRSA godinama bila svojevrsni monopolist u istraživanju gledanosti u BIH i surađivala sa brojnim medijskim kućama, ali i političkim strankama.

Prema optužnici, zahvaljujući direktoru HT Mostar i članu upravog odbora Stipi Prliću i Zoranu Bakuli, SVRSI je osiguran posao vrijedan četiri miliona eura, za što je Prliću i Bakuli sukcesivno na račune u Sloveniji i Austriji isplaćeno oko 360.000 eura. Novac je stigao sa računa firme „3 Media Limited“ registrovane na Gibraltaru na čijem se čelu nalazio Kulenović.

Ovo je prva optužnica podignuta u slučaju Gibraltar od oktobra 2014. godine kada su u istoimenoj akciji SIPA-e uhapšeni vlasnici marketinških agencija u BiH.