Sindikati obrazovanja podržali štrajk prosvjetara USK

Vijesti 12. sep 201519:42 > 19:43
Reuters

Predsjedništvo Upravnog odbora Samostalnog sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja FBiH (SSOOiOFBiH) i Predsjedništvo Glavnog odbora Sindikata srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH (SSVOONKBiH) danas su na zajedničkoj sjednici u Bihaću dali punu podršku kolegama u Unsko-sanskom kantonu (USK) koji, kako navode ovi sindikati, vo

U zaključcima koji su SSOOiO FBiH i SSVOONK BiH usvojili upućen je poziv Vladi USK-a da odmah sa sindikatima potpiše usaglašeni sporazum koji obavezno mora sadržavati i plaćanje vremena provedenog u štrajku, kako bi omogućila da se od 14. septembra u potpunosti počne realizirati odgojno-obrazovni proces u školskoj 2015/2016. godini.

Zaključeno je također da će, ukoliko Vlada USK ne potpiše sporazum, SSVOONK BiH i SSOOiO FBiH provesti Odluku o organiziranju štrajka upozorenja u FBiH 16. septembra u periodu 11.00 do 13.00 sati, a kantonalni odbori s području USK-a nastavit će s vođenjem generalnog štrajka do potpisivanja sporazuma.

SSVOONK BiH i SSOOiO FBiH izrazili su zahvalnost roditeljima i učenicima u USK-u, koji svo vrijeme štrajka, kako navode, daju podršku prosvjetnim radnicima USK-a.

Konstatirano je i da članovi SSVOONK BiH i SSOOiO FBiH s područja USK tokom štrajka iskazuju odlučnost, hrabrost, istrajnost i jedinstvo, te ih pozivaju da budu istrajni u poštivanju odluka dva sindikata, bez obzira na pritiske koje doživljavaju tokom štrajka, saopćili su iz SSOOiOFBiH i SSVOONK BiH.