Vinko Puljić: I poslije smrti postoji život

Vijesti 01. nov 201417:57 > 18:01
Anadolija

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić predvodio je svetu misu, a u obraćanju vjernicima kazao je da će danas i sutra mnogi posjetiti grobove svojih najmilijih te se moliti i zapaliti svijeće.

Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija
Anadolija

“Drago mi je da ljudi ipak nisu izgubili taj osjećaj poštivanja svojih pokojnika. Trebalo bi unijeti u javno mnijenje poštivanje svih robova. Da istinski u ljudima bude ta humana i vjernička nota, poštivati grobove svih pokojnika bez obzira na vjeru i naciju. Da u ljudima bude taj osjećaj poštivanja robova”, pojasnio je Puljić.

VEZANE VIJESTI

Pojasnio je da se na dan Svih svetih kada se moli za one koji su proslavljeni i Dušni dan kada se moli za duše u Čistilištu.

Kardinal Puljić je dodao da čovjek dolaskom na groblja gdje želi izraziti zahvalnost pokojnima i sam postaje svjestan svoje smrtnosti, ograničenosti.

Prema njegovim riječima, valja na ovoj zemlji imati cilj, jer je beznadno putovati, a nemati cilja.

“Naš pohod groblju, dok izražavamo poštovanje zemljinim ostacima naših predaka mi postajemo svjesniji sebe, svog života, prolaznosti, ali želim vidjeti i taj kraj. Kraj nije smrt. I poslije smrti postoji život“, pojasnio je Puljić.

Svetkovina Svi sveti se obilježava od IV stoljeća, ali je tek 835. godine papa Grgur IV odredio da Katolička crkva diljem svijeta obilježava u spomen na sve svete mučenike.