Upoznajte Nedžada Ribića, studenta koji je prvi rekao DOSTA

Vijesti 14. sep 201517:25 > 19:09
N1

Ako ne muče muku sa smještajem, studenti često muku muče sa sistemom. Ogromna većina bira da šuti i trpi. Nedžad Ribić je rekao - dosta.

Samo jedan ispit ga dijelio od željene diplome inžinjera mašinstva. Bez ijedne obnovljene godine i sa 54 upisana ispita u indeksu, odlučio je zatražiti ispisnicu.

“Najgore mi je zbog zdravlja. Više volim negdje položiti 10 predmeta, normalno da sjedim i naučim pošteno, nego s jednim da se vučem mjesecima. Čovjek to više ne može psihički da podnese. To je prelilo čašu i dobio sam podršku od roditelja”, kaže Nedžad Ribić, bivši student mašinstva.

Malverzacije oko ispitnih rokova, polaganje jednog ispita više puta, činjenica da mjesecima niko ne položi ispit kod jednog profesora, nejasan bolonjski proces, samo su dio problema sa kojima se ovaj student godinama borio.

“Kriv je sistem. Ja to uporno govorim. Sistem je dozvolio nekim profesorima da rade šta hoće, da dolaze na posao kad hoće, da izbace rezultate ili ne izbace. Jednostavno da rade šta hoće”, tvrdi Ribić.

Tuzlanski univerzitet nalazi se u najvećoj hipokriziji od nastanka, smatraju neki profesori. Zapošljava se stranačko podobni kadar, dok izvrsnost, kompetencija i refernce, trpe, a sve na uštrb studenata i profesora koji zaista žele raditi svoj posao.

“Recimo situaciju, na senatu jedan dekan javno kaže da se mjesta na fakultetu trebaju čuvati za djecu profesora, drugi opet javno kaže da je njemu stranka na prvom mjestu. Svakodnevno to dovodi do toga da imamo kršenje zakona bilo na fakultetima ili na senatu u Tuzli”, otkriva Zlatan Begić, profesor Univerziteta u Tuzli.

Iako sa strahom, studenti su podržali Ribića.

“Studenti su tu malo mazohistički pasivni iz razloga nekog straha. Ne smijem ja reći da je kod toga i toga profesora kriterij, recimo, jako veći no što nalaže Bolonja. Sve dok ne budemo slijedili primjer kolege iz Tuzle, mislim da problematika neće biti riješena”, smatra Admir Milak iz Udruženja studenata studentskog centra Sarajevo.

Koliko se studenata godišnje ispiše sa fakulteta Univerziteta u Tuzli, podaci su nedostupni javnosti. Ribić sa ispisnicom iz Tuzle ide diplomirati na nekom drugom fakultetu.

“Znači, ja sam pokrenuo, ja sam dao hrabrosti ljudima, jednostavno da počnu nešto raditi. I ne samo studentima. Već i rektoru i dekanu i svim dekanima i svim rektorima u državi. Dajte, gospodo, više. Sjedite i razmislite malo! Ako ste vi gazda na tom fakultetu, molim vas, učinite onda nešto. Nemojte se bojati nikoga”, dodaje Ribić.

Drugu stranu priče nismo uspjeli čuti jer su nam u kabinetu rektora rekli da je odsutan, a dekan mašinstva insistirao je da priču odgodimo za par dana kada će univerzitet javno iznijeti svoje mišljenje. Ovo je prvi slučaj da jedan od hiljade studenata javno progovori o dešavanjima na tuzlanskom univerzitetu.