Narednog mjeseca Zenica dobija azil za životinje

Vijesti 15. sep 201515:01 > 15:04
Srna

Grad Zenica bi tokom narednog mjeseca trebao da, poslije dvogodišnjeg kašnjenja radova, dobije objekt azila za napuštene životinje.

Prema najrealnijim predviđanjima, u oktobru bi moglo početi uklanjanje pasa-lutalica s ulica i prihvatanje životinja u novoizgrađenom objektu.

Gradnja objekta azila za smještaj životinja počela je 2013. godine na lokalitetu Bare kod naselja Stranjani, na površini od 26.000 metara kvadratnih, a ukupna vrijednost projekta iznosi oko 350.000 KM.

Kapacitet zatvorenog paviljona dozvoljava smještaj do 70 pasa-lutalica, a bit će napravljeni i otvoreni kavezi koji će moći prihvatiti znatno veći broj pasa, iz kojih će se psi davati na udomljavanje građanima.

Završetkom ovog komunalnog objekta, Grad Zenica će biti jedan od rijetkih gradova u BiH, koji će imati infrastrukturu za zbrinjavanje napuštenih životinja u skladu s evropskim standardima.

Prateći prostori novoizgrađenog azila sadržavat će prostorije za operativne zahvate nad psima, njihovo promatranje i veterinarsku obradu, a u toku su i završni pregovori s firmom, koja bi trebala preuzeti vođenje azila.