Prijavitelji korupcije: Pored problema učinili bismo isto

Vijesti 16. sep 201510:01 > 10:10
N1

Danas se u 11 sati u sarajevskom Uniticu održava javno svjedočenje tri uzbunjivača. Tim povodom gosti Novog dana bili su Višnja Marilović i Zlatan Velagić.

Višnja Marilović je prijavila korupciju u KJP Centar Skenderija i sada je bivša uposlenica ove firme. “Budući da sam bila uposlenik u finansijskom sektoru, imala sma pristup dokumentima te sam uočila nepravilnosti, utaje, pronevjere. Oglasila sam se više puta direktoru i nakon dvije godine sakupljanja dokumentacije odlučila sam da to prijavim“, objasnila je Marilović svoju situaciju.

Zlatan Velagić, zamjenik direktora firme Tuzla kvarc d.o.o je prijavitelj korupcije u oblasti koncesija u Vladi TK. Podijelio je i svoju priču: “Ponašanje državnog službenika koji je opstruirao rad i navodio druge institucije da isto djeluju i otežavao dodjelu koncesija me je natjeralo da nešto učinim. Evidentirali smo to još 2011. godine kada je tražio da se obezbijedi stipendiranje sina da bi njegovi zahtjevi nakon toga bili hrabriji, bahatiji, te je tako tražio novac, automobil, 30.000 maraka. Na njegovo koruptivno ponašanje smo nastavili ukazivati. 2015. godine smo premijeru kantona tražili da se izoluje iz procedure dodjele koncesije. Tužilaštvo TK je razvaličilo proceduru pa smo slučaj prebacili na državno tužilaštvo u Sarajevu koje je uz moju saradnju ekspeditivno uspjelo riješiti slučaj što je dovelo do njegovog hapšenja ‘in flagranti’ i nakon toga nastali su problemi. Prije svega najveći problem je reakcija sistema i institucija. Tog dana kada je došlo do hapšenja, imao sam sastanak sa subjektima koji su mi dali frapantne informacije o korupcijskoj šemi i on nije bio jedini državni službenik koji je upleten u takvu situaciju. Želio sam takvu informaciju da podijelim, da se u potpunosti razotkrije korupcijska šema“.

Na pitanje šta su bile posljedice po Višnju Marilović: “Ja sam dobila otkaz u Kantonalnom javnom preduzeću i od tada sam na sudu za svoj radno pravni status. Prijetili su meni i mojoj djeci, bila sam pod policijskom zaštitom i niko me nije želio zaposliti jer tad postanete ‘obilježeni’. Prijatelji prave otklon od vas, nemate kome da se obratite. Svi vas upućuju na sud, a to traje dugo. Igrom slučaja mene je kontaktirala nevladina organizacija gdje smo zajedno krenuli sa otklanjanjem posljedica. Pokrenuta je inicijativa za donošenje zakona o zaštiti prijavitelja korupcije i uspješno smo ga izlobirali. Ja sam stradala kao individua, a u Tuzli kvarc je to 50-60 ljudi i sad se odmazda vrši nad 50 porodica”.

Velagić je rekao kako Tuzla kvarc posluje teško i da moraju kupovati pijesak od druge kompanije. “Radnici nisu primili platu od februara mjeseca, protestuju pred Vladom TK već 20 dana. Znao sam da ću imati posljedice, ali siguran sam da bih uradio to isto jer mora se jednom u ovom društvu ukazati na ovaj problem. Nakon mene je bilo zainteresovanih da daju izjave, međutim sad su svi ‘potegnuli ručne kočnice’ kada su vidjeli Tuzlu kvarc. Da smo platili i podržali korupciju, mi bismo sad svi radili“, rekao je Velagić.

O tome koji sistem je najuređeniji, Marilović je kazala: “Najuređeniji sistem je sistem SAD-a, u Evropi Velika Britanija i sa ponosom mogu reći da je BiH sa državnim zakonom slijedila taj model SAD-a upravo kako se ne bi desilo da osoba dugo čeka da se to sve pokrene. Zakon koji je donesen u BiH je specifičan i prvi koji pruža zaštitu uzbunjivaču prije suda. Imamo već dobru vijest a to je da je prvi prijavitelj korupcije, koji je dobio otkaz, putem ovog zakon vraćen na posao. Zakon je počeo da funkcioniše“.

Marilović je poručila osobama koje prijavljuju korupciju da nije nimalo lako to raditi. “To su odluke koje se dese u jednom momentu. Kada sam ja odnijela papire u državno tužilaštvo, mislila sam da je to kraj, ali nije bio. Danas kažem da bih uradila isto, ali kad pomislim da moje dijete nije smjelo izaći ispred zgrade, drugo nije moglo u kino i da je pod policijskom zaštitom išlo u školu, ja sam tu pala na ispitu kao majka”, kazala je.