BiH (ne)spremna za dolazak izbjeglica

Vijesti 16. sep 201517:27 > 19:14
N1

Bosna i Hercegovina tek razmišlja gdje će smjestiti izbjeglice, ukoliko se odluče da krenu prema ovoj zemlji. Zasad takvih informacija nema. Provjerili smo da li se zna u kojim objektima će biti izbjeglički prihvatni centri.

Nema zvaničnih informacija da su izbjeglice krenule prema Bosni i Hercegovini, ali se već pripremaju objekti gdje će biti smješteni, ukoliko se situacija promijeni. MUP Republike Srpske naložio je opštini Zvornik da obezbijedi lokaciju za eventualni smještaj izbjeglica.

“Mi smo zajedno sa MUP-om razmatrali, ukoliko krenu tom rutom, da bi najvjerovatnije ta lokacija bila u nekadašnjoj fabrici Inženjering, u Karakaju”, otkriva Bojan Ivanović.

U Graničnoj policiji kažu da postoje okvirni planovi, ali da još ne znaju gdje će uputiti izbjeglice ukoliko se nađu na nekom od graničnih prelaza.

“To su opće instrukcije, da se na granici provjeravaju sve osobe, bile one izbjeglice ili ne. A dalje zavisi od situacije, koliki je broj izbjeglica, da li su prešli na granični prelaz, ili su ušli preko granilčnog pojasa. Bezbroj je mogućnosti”, tvrdi Sanela Dujković iz GP BiH.

U Graničnoj policiji BiH nerado govore o mogućim rutama izbjeglica kojim bi mogli krenuti prema BiH. Smatraju da se to može shvatiti kao svojevrsni poziv izbjeglicama da krenu prema ovoj zemlju. Neizvjesno je i da li postoji odgovor na pitanje: “Da li je BiH spremna za mogući dolazak izbjeglica?”.

Ministarstvo odbrane BiH još nije sačinilo spisak kasarni koje bi bile korištene za prihvat izbjeglica. Razmatra se još nekoliko objekata, koji će poslužiti kao prva pomoć.

Izbjeglice, ukoliko krenu prema BiH, mogu se kretati prema Bijeljini ili Zvorniku. Tamo mogu preći na zvanične granične prelaze ali, i na divlje prelaze. Gradonačelnik Bijeljine, Mićo Mićić, potvrdio je da ovaj grad nema kapacitet da smjesti veći broj ljud, te da je tražio sastanak sa Civilnom zaštitom. Još jedno moguće krizno područje je Trebinje. Lokalne vlasti nemaju saznanja da grupe kreću prema ovom gradu, ali su ih sigurnosne strukture upozorile na tu mogućnost.

“Trebinje nema kapaciteta za prijem više izbjeglica, niti je od nas neko iz entitetskih i državnih vlasti tražio da li imamo te mogućnosti. Ali, ako se pojave mi ćemo reagovati u skladu sa humanim pravom, pravima izbjeglica”, tvrdi Slavko Vučurević.

Izbjeglice zasad ne prijete Bosni i Hercegovini, zvanični je stav vlasti. Raniju izjavu zamjenika ministra izbjeglica, Predraga Jovića, da se do kraja mjeseca u BiH očekuje i do 30 hiljada izbjeglica, demantovali su iz njegovog kabineta, tvrdeći da je izvučena iz konkteksta.