Lukač: Žene će biti potpuno ravnopravne sa muškarcima

Vijesti 17. sep 201509:59 > 10:03
N1

Gošća Novog dana bila je Mirjana Lukač, direktorica Gender centra Republike Srpske.

Na pitanje kakav je položaj žene danas i jesu li žene i muškarci u Republici Srpskoj, ali i cijeloj Bosni i Hercegovini, ravnopravni je kazala: “Žene su osvajale slobodu i taj proces je nezaustavljiv, a u posljendjih 50 godina se situacija poboljšala. Što se tiče BiH, ne možemo reći da imamo mnogo problema. Feministički pokret je napravio tektonske promjene i bez te ženske historije ne bi žene danas ovako živjele. U budućnosti će žene biti potpuno ravnopravne sa muškarcima“.

Na pitanje u kojim su oblastima žene danas najranjivije je odgovorila: “Problem rada je najčešći. Nezaposlenost i otpuštanje s posla, oglasi za posao. Privatni poslodavac postavljaju različite uslove. Uvijek postoji pitanje, ako je žena mlada i ako je stupila u brak, da li će imati uskoro djece. Mislim da smo u jednom periodu stekli to da žene uđu u politički život, ali ekonomska situacija vraća žene nazad”.

Dodala je i da su zadnji izbori pokazali manji broj žena u politici.

O rodno zasnovanom nasilju je komentarisala: “Mi smo svaki dan svjedoci da se rodno zasnovano nasilje događa i ne samo porodično nasilje, koje je najčešće, bez obzira što su uvedeni SOS telefoni, to je jedan veliki problem. Mi imamo sigurne kuće, na edukacijama se radi, ali i dalje je zastupljeno“.

Dodala je da se nasilje, kako u BiH, tako dešava i u Srbiji i Hrvatskoj i da imaju dobru komunikaciju sa centrima iz regiona.