Glavni regionalni izvoznik struje EP RS uvozi struju

Vijesti 17. sep 201518:03 > 19:17
N1

Elektroprivreda Republike Srpske bila je prinuđena ove godine kupovati električnu energiju od Federacije BiH, Hrvatske i Srbije.

Ova javna entitetska kompanija do sada je bila glavni izvoznik struje u regionu, čiji je izvoz činio oko 10 posto ukupnog u RS.

Godišnje oko 50 miliona maraka zaradi Elektroprivreda RS, izvozom struje.

Zbog iskakanja iz sistema dvije TE Gacko i Ugljevik, te manje proizvodnnje HE, u martu se struja uvozila iz drugog entiteta, Hrvatske i Srbije.

Firma Interenegro bila je posrednik, objavljuje Kapital, u kupovini struje od Srbije.

Nedostajućih 8210 Mwh koštalo je 800 000 KM, što je za resornog ministra uobičajna pojava.

Pozajmljujemo i kupujemo energiju, uobičajna stvar”, a na pitanje da li je to pozajmica, odgovorio je: “Ja ne znam šta su oni radili, ministar to ne mora znati“, rekao je Petar Đokić, ministar industrije, energetike i razvoja RS.

Elektroprivreda je obavijestila Vladu da je u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama, izvršila nabavku nedostajuće struje na dnevnom nivou u februaru i martu ove godine.

Poslanik iz Gacka, Vukota Govedarica, tvrdi da je TE iz ovog grada u ogromnom gubitku. A remontovana je dva puta u pola godine.

Gacko za pola godine umanjku 17 miliona, Ugljevik za devet mjeseci 15“, kazao je Vukota Govedarica, poslanik SDS-a u NSRS.

Godinama izvozimo el.energiju, ovo sada odgovornost snosi rukovodstvo Elektroprivrede“, rekao je Milanko Mihajlica, poslanik u NSRS.

Iz Elektroprivrede danas bez reakcija.

Na njihovom sajtu samo Odluka o izboru konsultanta za reorganizaciju holdinga. Kako se i pisalo, kao najbolji ponuđač izabrana je kuća Deloitte. Ona je bila i jedini ponuđač.