Klub Novinara Banjaluka: Novinari moraju da zauzmu stav

Vijesti 20. sep 201516:15 > 16:18
Klub novinara Banjaluka

U prostorijama Kluba novinara Banjaluka danas je održan okrugli sto “Mediji i pomirenje” u organizaciji Friedrich Ebert Stiftung i Kluba novinara.

Učesnici su razgovarali o tome da li i kako mediji utiču na proces pomirenja u Bosni i Hercegovini.

Profesor Fakulteta političkih nauka u Banjaluci, Đorđe Vuković, rekao je da novinari i mediji uopšte moraju da zauzmu stav po ovom pitanju. “Ulogu medija ne treba precjenjivati ni potcjenjivati. Međutim, ne snose odgovornost samo novinari i mediji. Nema dovoljno sagovornika, koji razumiju nužnost pomirenja”, zaključio je Vuković.

Nije dužnost medija nikoga da mire niti da svađaju, smatra novinar Dnevnog Avaza, Goran Dakić. “Pojedini mediji su istureni sateliti političkih igrača i partija i iluzorno je govoriti o nekoj ulozi medija u pomirenju”, istakao je Dakić.

Milkica Milojević, predsjednica Udruženja BH novinari smatra da novinari ne treba da šute i čekaju da se situacija sama promijeni, kada je riječ o pomirenju. “Nipošto nije naše da šutimo i da čekamo da se sve samo popravi. Neće, jer se ništa samo ni ne kvari”, rekla je Milojević.

Učesnici okruglog stola spomenuli su i probleme sa kojima se suočavaju novinari u izvještavanju. Mediji su duboko u raljama politike i porazno je to što novinari na terenu ne postavljaju pitanja niti se zauzimaju za kolege, rekao je novinar Pressa RS Darko Momić. Smatra da je najveći problem današnjih medija autocenzura, te da novinari mogu da urade na terenu mnogo više, bez obzira na uređivačku politiku. Profesor FPN Đorđe Vuković je rekao da bi se od novinara, „koji se smiju i aplaudiraju kada su njihove kolege verbalno napadnute“, trebalo „ograditi Sudom časti.“

Takođe, kao veliki problem u novinarstvu Republike Srpske i Bosne i Hercegovine učesnici su istakli “egzodus u novinarstvu”. “Sve je više iskusnih novinara, koji prelaze na radna mjesta portparola pojedinih institucija, dok na njihova mjesta dolaze neiskusni novinari, koji se plaše da postave prava pitanja ili nisu zainteresovani za to”, napomenuli su učesnici okruglog stola.

Prisustvovali su i novinari nekoliko redakcija, koji su pitanjima i komentarima dali doprinos diskusiji nakon uvodnih izlaganja.