Ribić o problemu studenata: Lijepa laž draža od bolne istine

Vijesti 21. sep 201509:30 > 09:47
N1

Vijest da je Nedžad Ribić, student Mašinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli napustio fakultet sa 54 položena ispita od ukupno 55, odjeknula je Bosnom i Hercegovinom, ali i regijom.

Ponovo je pokrenuta debata o tome u kakvim uslovima studiraju bh. studenti, a Ribić se javio uživo u Novom danu, gdje je za N1 obrazložio svoju odluku, ali i dao korisne savjete kolegama studentima širom BiH.

“Čovjeku se nakupi i više ne zna kako da postupi. Odluka je takva u seknudi. Puno se diže prašina oko mog problema a u suštini je problem cijele BiH”, kazao je u uvodu.

“Odnos profesora i studenta je nejasan. Oni su tu radi studenata, a ne obratno. Oglasio se Univerzitet poslije, ispalo je kao da živimo u Engleskoj, a studiramo na Oxfordu. Znamo kako se živi i studira. Smiješno je pričati da je bajno i sjajno i da nema problema”, rekao je Ribić.

Istakao je da su se svi bazirali na njega, ukazavši da je on problem, jer je progovorio o problemima.

“Niko ne pominje moje kolege koje su zbog sličnih ili gorih problema napustili fakultet. Unija za studente se nije oglasila. Zbog koga su oni tu? Priča se da sam izmanipulisan i da neko stoji iza mene”, istakao je.

Vijest o njegovom napuštanju fakulteta ispit pred diplomu naišla je na brojne komentare podrške, ali i kritike, interesovalo nas je kako je on reagovao na to.

“Ne dotiče me. Znao sam da će biti tako. Takav smo narod. Draže nam je živjeti u laži i misliti da je lijepa nego surova istina. Ovdje će uvijek smetati oni koji govore istinu”, jasno je kazao.

Dodao je da njegov čin nije napad na Mašinski fakultet, nego na sve one koji uništavaju školstvo. “Problem se pokušava centralizovati na meni, a ne na školstvo. Neki ljudi su prošli više i imaju većih problema nego ja”.

Kazao nam je da ga je dekan fakulteta pokušao odgovoriti od ispisa, a kasnije je u medijima kazao ‘da Nedžad nije dao pričati sa sobom’.

“Probleme sam u rekao u oči i imenovao profesore. Rekao mi je da sam u pravu i tražio mi je da pošaljem dopis. Očekivao je da ću dopis donijeti samo njemu, a ne otići na protokol i podijeliti sa studentima, kako bih bio siguran da će se moje pismo pročitati. “Nisam htio da se urgira u moje ime. Nisam tu samo ja, ima još studenata koji su napustili fakultet”, rekao nam je.

U javnosti se njegov gest prokmentarisao kroz prizmu rata javnih i privatnih fakulteta, što je Ribiću “smiješno”.

“Upisao sam internacionalni univerzitet u Travniku, i čekam potvrdu razlike predmeta. Imat ću nekoliko novih predmeta da polažem kako bi završio”.

Kazao je da mu je prvobitni plan bio da školovanje nastavi u Sarajevu, ali je zakasnio na konkurs koji je završavao koncem jula, a 24.8 je pozvao. Sa kolegama je zvao i Univerzitet u Banjaluci, no zbog smještaja, vanrednog načina studiranja bilo bi neisplativo.

Školovanje na Univerzitetu u Travniku mu se činilo kao najbolja opcija, i njegovim kolegama također, a saznao je da tamo predaje i profesor sa Mašinstva u Tuzli kojeg studenti jako cijene.

Za kraj, Minela Jašar, voditeljica jutarnjeg programa Novog dana pitala ga je koja je njegova poruka studentima?

“Ako sam izmanipulisn i lopov neka sam. Molim vas da se nešto uradi. Studenti, nemojte poginjati glavnu ispred problema. Ne poklanjajte se nikome i molim roditelje da poklone pažnju svojoj djeci. Ovo je vapaj za pomoć svim studentima”, rekao je na koncu gostovanja na N1.