"Art": Uhapšeni falsifikatori predati Tužilaštvu BiH

Vijesti 23. sep 201511:48 > 11:54
Tuzilastvobih.gov.ba

Agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH predala je Tužilaštvu BiH na dalje postupanje tri osobe osumnjičene za falsifikovanje dokumenata, koja su uhapšena u akciji kodnog naziva "Art".

Portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić potvrdio je Srni da će osumnjičene tokom dana ispitati postupajući tužilac, te da će odluka o njihovom eventualnom pritvoru ili izricanju mjera zabrane biti donesena u naredna 24 sata.

Pripadnici SIPA-e juče su u akciji “Art” uhapsili tri osobe osumnjičena za falsifikovanje dokumenata i pretresli objekte na šest lokacija na području Orašja i Šamca.

Tokom pretresa pronašli su i privremeno oduzeli više policijskih i vojnih značaka i službenih legitimacija, putne i druge isprave za koje se sumnja da su falsifikovane, kao i druge predmete koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem postupku.

Na području BiH uhapšene su osobe čiji su inicijali J.P, M.M. i Ž.J.

Ove osobe osumnjičene su da su od 2013. do 2015. godine na području BiH i Hrvatske izrađivale i prodavale razne falsifikovane isprave, i to pasoše, lične karte, vozačke dozvole, kao i policijske značke i službene legitimacije policijskih agencija, obavještajnih službi i vojno-bezbjednosnih službi BiH, Hrvatske i drugih zemalja regiona.

Izrađivali su i prodavale razne diplome, uvjerenja, svjedočanstva i druge isprave.