Predložene mjere zabrane za osumnjičene u akciji "Art"

Vijesti 24. sep 201515:09 > 15:12
N1

Postupajući tužilac Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju, nakon što je ispitao osumnjičene uputiće prijedlog za mjere zabrane osobama lišenim sloboode u akciji kodnog naziva “Art”.

Iz Tužilaštva BiH naglašavaju da su spomenutim prijedlogom obuhvaćeni sljedeći osumnjičeni: Jasminko Petrović (rođen 18. marta 1971. u Brčkom, nastanjen u Orašju), Miroslav Marković (15. jula 1962. u Orašju, nastanjen u Orašju) i Željko Josipović (15. januara 1969. u Brčkom, nastanjen u Šamcu). Svi su državljani BiH.

Predložene mjere zabrane uključuju zabranu napuštanja boravišta, zabranu putovanja i oduzimanje ličnih dokumenata, zabranu sastajanja sa svjedocima i osumnjičenima u predmetu, te periodično javljanje u nadležnu policijsku stanicu.

Osumnjičeni su lišeni slobode u akciji “Art” u koordinacionoj akciji Tužilaštva BiH i USKOK-a u Republici Hrvatskoj, koja je uz dogovor realizovana u obje zemlje, prema ukupno 11 osoba.

Osobe pod istragom su osumnjičene za organizovanje radi činjenja kaznenih djela uključujući krivotvorenje ličnih dokumenata BiH i Hrvatske, pasoša, te krivotvorenje znački i legitimacija policijskih i sigurnosnih agencija u dvije pominjane zemlje. Prijedlog mjera zabrane biće upućen Sudu BiH, a one imaju za cilj osiguranje neometanog daljeg provođenja istrage u pravcu podizanja optužnice, navodi se iz Tužilaštva BiH.