Hurtić: Politika i sindikat daju lažna obećanja radnicima

Vijesti 28. sep 201511:37 > 11:43
N1

Vlada FBIH je obećala da će do kraja godine donijeti zakon kojim će se od početka 2016. godine početi izmirivati obaveze radnika po osnovu uvezivanja radnog staža.

Dva su moguća scenarija koja će se dogoditi ukoliko Vlada ispuni svoje obećanje. Veliki broj firmi će ozdraviti, ali jedan dio njih konačno dobiti priliku da se ugasi.

Koliko dugovi po osnovu doprinosa guše kompanije u BiH i Srbiji, a kako je ovaj problem riješila Hrvatska govorili smo sa ekonomskim analitičarem Zlatkom Hurtićem.

Koliko je realno da će obećanje biti ispunjeno, Hurtić je kazao “dosta hrabro”. “Mislim da su ozbiljni i da se pripremaju zakon koji bi se mogao doticati ovog pitanja. Nisam siguran da se može kupiti socijalni mir”, kazao je.

Sindikat kaže da 20.000 ljudi čeka na uvezivanje staža, a prvobitna zamisao je bila da se staž uvezuje samo radnicima javnih preduzeća.

Ipak, na posljednjoj sjednici Ekonomskog vijeća utvrđeno je da u ovu grupu treba uvrstiti i privatna preduzeća.

“Imamo jako veliki broj privatizovanih preduzeća, koja imaju jako veliki uticaj na medije i javnost što bi moglo stvoriti problem”, kazao je Hurtić, dodavši da FBiH neće moći sama donositi rješenja, te će morati uzeti vanjske kredite za finansiranje ovog problema.

“MMF ima svoj sistem razmišljanja, koji je malo drugačiji od razmišljanja Vlade FBiH. ‘Iz praznog u puno’ sistem, odnosno smanjiti unutrašnji dug, a povećati vanjski je metoda razmišljanja Vlade FBiH”, kazao je gost Novog dana.

Hurtić smatra da se u ovaj problem moraju uključiti mladi, koje će ovo najviše zahvatiti, kao i penzioneri i poslodavci, budući da će se praviti negativna klima oko poslovanja.

Ovaj problem dugo godina imala je i Hrvatska, kojoj je predstečajna nagodba bila jedino rješenje, dok je drugi zakon bio drastičniji, a taj je da neisplaćena plaća radniku se tretirala kao kazneno djelo.

“Siva ekonomija je problem koji aktuelni zakon ne može riješiti”, kazao je dodavši da je neophodan set zakona koji će omogućiti prikupljanje sredstava uz što manja zaduženja.

Svemu tome se plaća ceh, jer firme ne mogu ozdraviti, stani investitori ne mogu pomoći, a firme se ne mogu ni ugasiti.

“Nemamo iskrenu diskusiju o ovom problemu u našoj zemlji. Politika i sindikat to odbijaju da riješe, daju lažna obećanja i neće biti svi zadovoljni ukoliko se riješi kako je planirano. Preduzeća koja prave gubitke davno su morala ići u stečaj i likvidaciju, a primjeri poput Dite ili Aide nikada neće ozdraviti budući da su davno otjerale svoje investitore”, kazao je Hurtić na koncu gostovanja na N1.