Detalji akcije: Ponovno hapšenje Ivanković-Lijanovića

Vijesti 28. sep 201517:59 > 19:19
N1

U policijskim akcijama u Širokom Brijegu i Tuzli, uhapšeno je ukupno pet osoba, među njima i nekadašnji federalni ministar poljoprivrede Jerko Ivanković-Lijanović. Svi uhapšeni se sumnjiče za zloupotrebu dodjele poljoprivrednih poticaja te da su nezakonito stekli dobit od 700.000 maraka.

U 6 sati ujutro pripadnici FUP-a stigli su pred zgradu porodice Lijanović. Počeo je pretres, izuzimanje dokumentacije, te pregled automobila u garaži.

Uskoro je iz kuće izveden bivši federalni ministar poljoprivrede Jerko Ivanković-Lijanović. Na pitanje zašto je uhapšen odgovara: “Politički pritisak, ali ne smijemo davati izjave, tako da obratite se u stranku”.

Osmijeh sa lica nije skidao. Uskoro ga prevoze u Policijsku upravu Široki Brijeg, a za to vrijeme počinju privođenja i u Tuzli.

Edin Ajanović je aktuelni ministar trgovine i turizma u Vladi TK.

Kao i Lijanovića, i njega policija dovodi u vezu sa nezakonitostima vezanim za isplatu poticaja poljoprivrednicima.

“Ja ne pravim zloupotrebu, ovo je politika”, kazao je Edin Ajanović, ministar trgovine i turizma TK.

Nekoliko kilometara dalje traje pretres vikendice Mersada Šerifovića, inače predsjednika KO Narodne stranke radom za boljitak. Uskoro i njega privode.

U akciji se hapsi i Suad Čamdžić, savjetnik ministra u prethodnom sazivu Vlade Federacije, te još jedna osoba iz Odžaka.

Svi uhapšeni se prebacuju u prostorije Tužilaštva Tuzlanskog kantona, te se uskoro otkrivaju detalji akcije.

“Lijanović je osumnjičen da je, dok je obavljao funkciju ministra u Vladi FBiH, organizovao udruženje u kojem su bile i ostale osumnjičene osobe, radi činjenja krivičnog djela zloupotreba položaja i ovlaštenja, a vezano uz isplatu podsticaja u poljoprivredi na području Tuzlanskog kantona i šire u FBiH u periodu od najmanje tri godine, od 2011. do kraja 2014. godine”, rekao je Admir Arnautović, portparol Kantonalnog tužilaštva TK.

I na taj način protupravno su pribavili oko 700.000 konvertibilnih maraka, navode iz Tužilaštva. Lijanović pak putem administratora na svom Facebook profilu objavljuje komentar sličan onom koji je dao prije nekoliko dana u Tuzli. Za hapšenje krivi HDZ BiH, jer kako navodi: “Imaju za cilj i kroz kampanju i pritisak na određene institucije ponovo osigurati određeni poliitčki proces radi diskreditacije mog rada, ali i rada Narodne stranke radom za boljitak”.

Podsjetimo, ovo nije prvi put da se Jerko Lijanović našao iza rešetaka. U septembru prošle godine bio je uhapšen u okviru akcija “Meso” i “Brend” te se zajedno sa svojom braćom i saradnicima sumnjičio za više kaznenih djela. Nakon 14 dana pušteni su iz pritvora. Za djela koja su im se stavljala na teret nikada nisu odgovarali.