Da li je otrovan limun iz Turske?

Vijesti 03. nov 201418:55 > 19:21
N1

Limun iz Turske nije otrovan. Ovaj citrus ima dozvoljene količine ostataka pesticida - imazalila. Tako pokazuju prve analize u Bosni i Hercegovini.

“Imazalil se u zaštiti citrusa koristi kao zaštitno sredstvo protiv procesa truljenja, a maksimalna dozvoljena količina (MRL) za sve citruse iznosi 5 mg/kg. Agencija raspolaže izvještajima o laboratorijskim analizama limuna prilikom uvoza u Bosnu i Hercegovinu na prisustvo aktivnih tvari, među kojima je imazalil, od 24.oktobra 2014. godine, kojima su utvrđene vrijednosti u skladu sa važećim propisima”, saopšteno je iz Agencije za sigurnost hrane BiH.

Prvi laboratorijski nalazi iz Republike Srpske pokazuju prisustvo 0,05 posto ostataka imazalila u ovom limunu. To je, tvrde nadležni, 100 puta manje od maksimalno dozvoljene količine kojom se moće tretirati voće i povrće, dakle 5 miligrama po kilogramu.

Imazalil je aktivna materija koja se nalazi na spisku dozvoljenih za upotrebu u Bosni i Hercegovini, u skladu sa važećim propisima Evropske unije. Inače, već 50 godina se upotrebljava u sredstvima za zaštitu bilja.

“U svim zemljama Evropske unije imazalil se koristi. Ima tu primjenu za tretiranje voća i povrća, krompira. Npr, on se kod nas redovno pojavljuje u sjemenskom krompiru, svo sjemenje uvezeno iz Holandije ima u sebi tu djelatnu tvar, znači oni je tretirano sa tom tvari”, kazala je Ana Karačić, agronom.

I federalni inspektori dobili su instrukciju za pojačan nadzor. Analize nisu izvršene u svim Kantonima. Za sada nema potvrde da je bilo koji uzorak pozitivan na prekomjerno prisustvo imazalila.

“Ako su ih i tretirali to mora biti u standardima koji dozvoljavaju korištenje takvih materija, uz jednu obavijest, mora predostrožnost biti da kora nije jestiva, da se ne smije koristiti”, upozorio je Nijaz Uzunović, iz Federalne uprave za inspecijske poslove.

Američka agencija za zaštitu okoline označila ga je kao moguće kancerogenog za ljude jer su ispitivanja utvrdila kancer kod glodara. Međutim izloženost normalnim količinama je milion puta manja od potrebne za izazivanje raka te je ipak označen kao siguran za ljude i okolinu ukoliko se koristi po uputama. Ipak, vrlo je iritantan je za oči, ali ne i za kožu.