Granična policija BiH dobila plovila za nadzor izbjeglica

Vijesti 01. okt 201512:58 > 13:05
Anadolija

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) donirala je Graničnoj policiji Bosne i Hercegovine tri službena plovna vozila koja će od danas biti u upotrebi u cilju nadzora granice na području Zvornika i Bijeljine.

Vrijednost donacije iznosi 107.000 eura od čega je Granična policija BiH učestvovala s 10 procenata vlastitih sredstava. IOM ovaj projekt realizuje u okviru projekta pod nazivom “Izgradnja kapaciteta i jačanje saradnje između agencija za sprovođenje zakona Republike Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije i Republike Srbije”.

“Drago mi je da sam ovdje s ciljem predaje opreme Graničnoj policiji u cilju poboljšanja njihovog rada. BiH ima ključnu ulogu u regiji jer graniči sa jednom od zemalja koja je članica Evropske unije (EU). To dovodi moguće zabrinutosti za tokove izbjeglica u ovu zemlju. S druge strane, drago mi je što je ova uloga u Graničnoj policiji BiH shvaćena kao i važnost regionalne saradnje”, kazao je subregionalni koordinator za zapadni Balkan IOM Gianluca Rocco.

Donacijom plovnih vozila poboljšala se prekogranična saradnja, istakao je direktor Granične policije BiH Zoran Galić.

Anadolija

“U ovom projektu doprinijeli smo poboljšanju prekogranične saradnje među službama koje tu rade. Isto tako smo osigurali opremu u vidu čamaca. Ovo neće naravno riješiti probleme kada je u pitanju oprema i obuka u regiji, ali mislim da je važna svaka podrška politici granične policije”, kazao je Galić.

Prema njegovim riječima, nadzor takozvane “plave granice” itekako je važan stoga će službena vozila od danas biti raspoređena na terenu u Bijeljini i Zvorniku.