Saslušan prvi svjedok u predmetu Gibraltar

Vijesti 02. okt 201518:15 > 18:53
N1

U Sudu Bosne i Hercegovine nastavljeno je suđenje uhapšenima u akciji Gibraltar, bivšem direktoru i predsjedniku uprave HT Eronet, članu uprave Zoranu Bakuli, te Nevenu Kulenoviću, vlasniku marektinške agencije SVRSA za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju u iznosu većem od osam miliona maraka.

Prlić i Bakula uz ostalo se terete da su agenciji SVRSA nezakonito omogućili sklapanje ugovora za zastupanje HT Mostar u medijskom prostoru BiH, za šta su novčano nagrađeni.

U nastavku suđenja saslušan je prvi svjedok Tužilaštva Robert Crnjac, zaposlenik HT Mostar u vrijeme spornog ugovora, član Komisije koja je dala preporuku za najboljeg ponuđača nakon tenderskog postupka.

Crnjac je kazao da su presudna bila dva kriterija – popusti zakupa u medijskom prostoru koje je Agencija mogla osigurati, podkriterij reference i kreativnost. Nije se mogao sjetiti koja je agencija dobila preporuku Komisije, ali jeste da je odluka Uprave društva na kraju bila SVRSA Nevena Kulenovića. Dodao je i da preporuka Komisije nije bila obavezujuća.

Odbrana će pokušati dokazati kako se Uprava društva HT Mostar na čelu sa Stipom Prlićem i Zoranom Bakulom odlučila za SVRSA-u nakon što su dobili informacije kako je prvorangirana agencija McCann Erickson navodno falsifikovala dokumente o popustima koje može osigurati, a što je danas potvrdio i Plamenko Čustović, član advokatskog tima prvooptuženog Stipe Prlića.

Najavljeno je saslušanje 15 svjedoka u ovom predmetu. Nastavak suđenja zakazan je za 16. oktobar kada će svoj iskaz dati Toni Zlomislić, predsjednik tenderske komisije koji je danas opravdao svoj izostanak.