Babić: Mediji se i dalje koriste za manipulacije masama

Vijesti 05. okt 201508:52 > 08:53
N1

Gošća Novog dana u prelistavanju dnevne štampe bila je Hana Imamović-Babić, novinarka FENA-e.

Federalna novinska agencija bila je domaćin 24. godišnje skupštine Asocijacije balkanskih novinskih agencija jugoistočne Evrope. Konferencija je održana u Sarajevu. Ova konferencija je jedan od najznačajnijih medijskih događaja u posljednjih nekoliko godina u BiH. Imamović-Babić je prokomentarisala cilj konferencije: “Asocijacija okuplja agencije iz zemalja regije, državne agencije i u konferenciji je učestvovalo deset zemalja. Cilj je da se razmijene informacije, da se upoznamo s novim tehnologijama. Obilježena je i 20. godišnjica ABNA-e ove godine. Radi se o asocijaciji koja pokazuje kako se dobro može sarađivati u regiji, između zemalja koje su nekada bile i u ratnom sukobu”.

O govoru mržnje u BiH je kazala: “Analizu je uradio strani državljanin, a radi se o tome da u BiH, nakon toliko godina, možemo se ponovo susresti sa ovakvim izvještajem da se radio, televizijski i drugi servisi koriste za manipulacije masama što nikada nije dobar slučaj, posebno u BiH koja se suočila sa teškim ratnim iskustvom. Nakon 20 godina trebali bismo komunicariti drugačije”.

O smrti 12-godišnjeg dječaka na igralištu u Sarajevu je izjavila: “To je tragičan događaj i niko ne može ostati imun na takve vijesti. Ono što je najtragičnije je što se radi o igralištu koje bi trebalo odgovarati svim mjerama sigurnosti za djecu“.

O restrikciji vode je komentarisala: “Ono što ljuti građane BiH i posebno Sarajlije je činjenica da smo u 21. stoljeću i da imamo noćne i dnevne restrikcije, a ono što najviše zabrinjava je zdravlje. Te stare cijeve trebalo bi promijeniti, da se izdvoje neka sredstva kako bi se riješila ova pitanja”.

O Revoluciji 5. oktobar je kazala: “To je revolucija koja je u Srbiji srušila režim Miloševića, to je bila odlučna borba protiv takve jedne političke figure. Oni su pokazali da narod može sve. Ono što su uradili tada je da su zaustavili izolaciju Srbije. Vučić u svojim izjavama danas nastoji insistirati na regionalnoj saradnji između dvije zemlje koje su bile u sukobu”.

Osvrnula se i na penzije: “Penzioni fond je velikom problemu. Najniža penzija je ispod svakog nivoa i teško je riješiti taj problem. Fond ima dug koji se teško može vratiti. Ono što penzioneri sada ističu je da će im faliti jedna penzija, jer se datum isplate pomjera svakog mjeseca“.

O problemu izbora u Mostaru je rekla: “To je jedini grad u BiH koji već godinama nema izbore, građani ne mogu birati gradonačelnika i gradsko vijeće. Još uvijek nije postignut dogovor Čovića i Izetbegovića u vezi toga i nisu jasni detalji tog dogovora, ali pitanje se mora naći”.