Student izumio poseban joystick: Njegove primjene su široke

Vijesti 05. okt 201510:23 > 10:30
N1

Ermin Podrug, student druge godine elektrotehnike i elektronike na Internacionalnom Burch Univerzitetu u Sarajevu, izumio je rukavicu koja prepoznaje signale koje mozak šalje mišićima, te ih procesuira i koristi za upravljanje računarima, robotima ili bagerima. Inovator Ermin Podrug bio je gost Novog dana.

O izumu, odnosno joysticku koji očitava signale koje mozak šalje mišićima te ih obrađuje i šalje na mikrokontroler koji ih procesuira te prosljeđuje kao komandu računaru, robotu ili bagerima i slično je rekao: “To nije nešto novo u svijetu elektronike, ali sama moja izvedba i implementacija jeste nešto novo. Ti signali koje mozak šalje mišićima razvija se zbog razlike potencijala i taj signal se pojačava, prosljeđuje se do mikrokontrolora koji prepoznaje logičnu jedinicu i nulu”.

U kojim profesijama će se koristiti je rekao da je to moguće u “gejming” industriji, pokretanju teške mašinerije, ali i da su primjene široke i da mogu u svaku sferu.

“Joystick sam počeo razvijati posljednjih godinu dana nakon što sam na nekoj emisiji vidio momke iz Srbije koji rukom kontrolišu drugu ruku i onda sam pomislio zašto to ne bih pokušao na robotima”, dodao je.

O investitorima je kazao: “Prije pola godine su izum vidjeli investitori iz Francuske, odnosno kompanija koja se bavi joystickima, te su me kontaktirali i onda smo odlučili da ostanemo u daljoj saradnji”.

Podrug je prije ovog izuma radio projekte vezane za automatizaciju sportskih objekata i brodskih prevodnica, a osvajao je i nekoliko nagrada.