Klinička laboratorijska federacija se sastaje u Sarajevu

Vijesti 06. okt 201511:19 > 11:23
N1

U Sarajevu se od 7. do 13. oktobra održava 23. susret Balkanske kliničko laboratorijske federacije. U okviru Susreta održaće se i 2. Kongres Udruženja medicinskih biohemičara u BiH sa preko 100 učesnika iz Evrope i svijeta.

Događaj će okupiti najeminentnija imena iz oblasti kliničke biohemije. Gosti regionalne u okviru Novog dana bili su prof. dr. Jozo Ćorović, predsjednik Udruženja biohemičara BiH i prim. dr. Berina Hasanefendić, šef Biohemijskog instituta UKCS.

Balkansko-klinička laboratorijska federacija i zašto je ovaj događaj značajan za region gosti su kazali da je skup profesionalaca koji se bave kliničkom hemijom u okvirima medicine koja 70 posto dijagnoza donosi na osnovu nalaza. U oragnizaciji su sve balkanske zemlje sa preko 200 miliona stanovnika.

Događaj će okupiti eminentne stručnjake iz regiona i Evrope, a očekuje se preko 100 učesnika.

U BiH se jako puno ulaže u ovu oblast nauke, bez obzira na malo finansija. Ulaže se u znanje i imamo veliki potencijal u ljudskim resursima. Postoji jako puno profesora i eminentnih imena iz oblasti koja predstavljau BiH.

Što se dijagnostike tiče, gosti su istakli da što se Evrope i svijeta tiče, BiH ne zaostaje mnogo, ali da su Srbija i Hrvatska u maloj prednosti.

Balkanski sastanak stručnjaka iz ovog polja govorit će na nivou balkanske biohemije, a istaknuto je da poprilično prati svjetske standarde, i da ih sustiže. O ovoj grani se jako malo zna, i vlada generalno mišljenje da je ona trošak što nije, potvrdili su gosti.

Cilj je sigurnost pacijenata, ali i nastavak regionalne saradnje koja je ključna za ovaj događaj jer Sarajevo je po prvi put domaćin slične manifestacije.

Precizirano je i to da su mladi zainteresovani za kliničku hemiju i biohemiju, te da žele ovo studirati i specijalizirati u ovoj oblasti. Za kraj, gosti Novog dana su podcrtali da je osnovni cilj imati tri greške ka milion uzoraka – kako bi pacijenti dobili što tačnije nalaze.