Novaković: Uvijek liječimo posljedice, a ne uzroke

Vijesti 07. okt 201508:55 > 09:01
N1

Današnju štampu u Novom danu na N1 komentarisao je Nenad Novaković, direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Nakon najave početka sezone u ovoj kulturnoj instituciji, Novaković je istakao da danas nemamo mnogo pozitivnih tema u dnevnim novinama, ali da se trebamo okrenuti onim životnim.

“Šta nam može ponuditi sutrašnjica onda? Istina, činjenica da su naši političari počeli razgovarati hrabri, mada uvijek ima pozitivnih tema poput reprezentacije BiH”, kazao je. 

Teme vezane za zdravstvo u BiH su mahom dio svih dnevnih novina, a Novakovićev stav je da kako koja godina prolazi, to nas više interesuje. “Želim da zdravstvo oživi na područuju cijele BiH, jer bez ulaganja u taj segment, bez odnosa prema zdravstvu kao napretku, a ne trošku – neće ni biti napretka”.

Kazao je da je dovoljan dokaz za sve to činjenica da se naši političari liječe u inostranstvu, stoga nisu ni svjesni u kakvim smo mi problemima kada je taj dio života u pitanju.

Istakao da je u vrijeme kada je Mehmed Baždarević bio fudbaler Željezničara bio vatreni navijač tog sarajevskog tima, te da je ubijeđen da će selekcija BiH predvođena popularnim Mešom izboriti plasman na Euro 2016 u Francuskoj.

Poželio je i sreću reprezentaciji BiH u sjedećoj odbojci, koja danas igra final Evropskog prvenstva protiv Njemačke, deveto za redom, a u prethodnih osam su osvojili bez većih poteškoća.

Nakon povratka na političke teme, bilo je govora o izricanju prvih presuda u BiH za ljude koji su se planirali priljučiti ISIS-u.

“Nismo trebali dozvoliti da iko iz BiH ode igdje, a ne da ratuje na teritoriji druge zemlje. Mislim da smo se dovoljno svađali i ratovali, da nekome ne bi palo na pamet da ponovo ide u to. Mi uvijek liječimo posljedice, a ne uzoke”, kazao je direktor Narodnog pozorišta RS.

On je u prošlosti radio i kao dopisnik Oslobođenja, a kaže da je prvi novinar koji je koristio telefaks, dok je boravio na Kosovu. “Tada je to bilo najveće tehnološko čudo, koje se danas uopće ne koristi. Moderna tehnologija nam je svakodnevnica i biće sve zastupljenija. Mislim da je pretjerano korištenje bilo čega zabrinjavajuće”, istakao je na koncu razgovora sa Almom Dautbegović Voloder u jutarnjem programu na N1.